hannaslillaliv.blogg.se

Jag heter Hanna Andersson och är 27 år gammal. Mitt liv är inte alltid det enklaste att leva. Jag lever med tre "huvud-diagnoser" som alla är svåra, kroniska sjukdomar, ME (Myalgisk encefalomyelit), EDS (Ehlers-Danlos syndrom), Fibromyalgi, diagnoser jag fått efter många års sökande efter orsak för min kropps dåliga mående. Jag har också segmentall rörelsesmärta i ryggen, sju diskbråck, en svår refluxsjukdom samt en tarmsjukdom. Det är med andra ord ingen dans på rosor, mitt liv eller min vardag. Men jag har så mycket positivt och så mycket att vara glad över och leva för! Min egna- och två bonushundar, familj och vänner betyder allt för mig. Detta är lite om mig, min vardag och mitt lilla liv!

Jag mår ännu sämre än vanligt nu när jag har PEM…! Men det är i alla fall skönt att undersökningen i Lund är över! 😔🤕

Resan ner till Lund i fredags och resan tillbaka dagen därpå, efter en natt på hotell, gick så bra som det var möjligt att gå med den här svårt sjuka kroppen. 

Och själva undersökningen på sjukhuset gick också så bra som det bara hade kunnat gå, om man bortser från att det var svårt att sätta PVK (som det alltid är då jag är riktigt svårstucken) och jag fick ett blodkärl ordentligt misshandlat, vilket fortfarande gör ont! 

Jag är mer eller mindre kraschad hela tiden på grund av att min kropp har så otroligt svårt att hämta sig från just krascher.

Men ibland är kraschen, PEM:n, extra påtaglig- som den är nu efter denna resan- och då blir alla symtom som redan är svåra och plågsamma ÄNNU svårare och ÄNNU mer plågsamma. 

PEM, alltså ansträngningsutlöst försämring, ger ökade symtom, ökad värk, ökad utmattning och ökad trötthet. Ökad yrsel, illamående och huvudvärk. Det ger även extra ont i halsen och extra svullna lymfkörtlar och gör att det blir extra tungt med andningen och extra svårt att svälja. ALLA symtom blir extra svåra. Tyvärr!

PEM är aldrig roligt. Och det slår aldrig fel. Tar man som ME-sjuk ut sig för mycket får man ökade symtom till följd av en "krasch". PEM står för Post Exertional Malaise. Och betyder just detta, ansträngningsutlöst försämring.

Jag mår verkligen riktigt, ritkigt dåligt, som alltid annars, PEM eller inte. Den här ständiga och mycket svåra sömnlösheten i kombination med den helt och hållet extremt fruktansvärda värk och smärta jag ständigt lider något så enormt av tillsammans med alla andra otroligt svåra symtom gör att jag mår så galet dåligt. Allt är hemskt, vidrigt och plågsamt. Och PEM:n gör verkligen INTE det hela bättre. Tvärt om!

Men men! Det är i alla fall otroligt skönt att ha denna undersökningen med resan till och tillbaka från Lund gjord! Nu är det bara att hålla tummar och tår att undersökningen visar något positivt så att en till operation (den tredje i ordningen!) kan bli gjord! 

Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar:
1 Anonym
skriven :

💔💔💔😥😥Du har det verkligen vidrigt. Har själv extra PEM efter en liten operation i munnen. Bara den ansträngningen och korta resan har slagit ut mig totalt med smärta och utmattning.
Tänker på hur genomvidrigt du har det efter allt du har gått igenom de här dagarna när du redan är så dålig som du är.
Men, nu är det gjort. Nu måste vi tro på bra resultat som leder till liten hjälp för dig, eller mycket om det inte är för mycket begärt.
Jag förstår verkligen inte hur du ens orkar få upp mobilen och skriva i ditt tillstånd. Så starkt kämpat av dig.❤️ Lider du av migrän också? Huvudvärken finns väl alltid på plats förstår jag.
Nu fortsätter vi hålla alla tummar och tår för dig. Hoppas att det värsta av ditt extra PEM ger med sig. Jag är med dig i mina tankar och mitt hjärta. Älskade vännen min.💖💖🐶💖👩‍❤️‍💋‍👩😘💙💙💙I-M