hannaslillaliv.blogg.se

Jag heter Hanna Andersson och är 27 år gammal. Mitt liv är inte alltid det enklaste att leva. Jag lever med tre "huvud-diagnoser" som alla är svåra, kroniska sjukdomar, ME (Myalgisk encefalomyelit), EDS (Ehlers-Danlos syndrom), Fibromyalgi, diagnoser jag fått efter många års sökande efter orsak för min kropps dåliga mående. Jag har också segmentall rörelsesmärta i ryggen, sju diskbråck, en svår refluxsjukdom samt en tarmsjukdom. Det är med andra ord ingen dans på rosor, mitt liv eller min vardag. Men jag har så mycket positivt och så mycket att vara glad över och leva för! Min egna- och två bonushundar, familj och vänner betyder allt för mig. Detta är lite om mig, min vardag och mitt lilla liv!

Besöket hos Ögonläkaren...

...gick på många sätt bättre än förväntat. Jag var nervös innan att läkaren bara skulle skaka på huvudet och konstatera att "visst, symotmen finns där och de är svåra, men det finns inget jag kan göra för att hjälpa dig". Riktigt så blev det inte, utan förhoppningsvis kan jag bli hjälp med vissa av mina ögonbesvär efter detta besök. Läkaren var väldigt trevligt och snäll, han var förstående och såg direkt på mina ögon att jag ser dubbelt. Hur han kan se det vet jag inte, men han såg det på en gång, sa han! Yrkesskicklighet! Han tror att alla mina symtom från ögonen, såsom dubbelseende, synbortfall, dimsyn, flimmer i synfältet osv beror på min svåra hjärntrötthet. Som ju orsakas av ME:n. Minus att jag har ett synfel och behöver glasögon är det inget fel på mina ögon, som väl är, så problemen orsakas inte av ögonen i sig utan av mitt trötta huvud.    
 
När man tittar med båda ögonen får hjärnan två bilder, en från varje öga, sedan lägger hjärnan ihop de två bilderna till en bild, som blir det vi ser. Men detta fungerar inte för mig då min hjärna är för trött för att lägga ihop båda bilderna till en bild. Det blir alltså två bilder, dubbelseende. Likaså med dimsyn och synbortfallet jag har konstanta problem med. Läkaren förklarade att också det har med min trötta hjärna att göra. Ögonen orkar inte ställa in blicken och hjärnan orkar inte få skärpa i de "bilder" ögonen tar in och ger hjärnan för analys. En trött hjärna ställer alltså till med väldigt mycket besvär, annat än dåligt minne, dålig koncentration- och tankeförmåga, för att nämna några få saker hjärntröttheten gör. 
 
Att jag får som flimmer i synfältet och att det blir värre när jag utsätts för ljus har med min extrema ljuskänslighet att göra. Ljuskänsligheten har med ME:n att göra. Det finns alltså inte så mycket att göra åt det problemet. Min hjärna är dessvärre som den är, tyvärr. Vad jag skulle ge för att få en frisk, väl fungerande hjärna utan trötthet och synbesvär och alla tänkbara neurologiska symtom och en överkänslighet som är tortyr att leva med. Vad jag skull ge...
 
För att försöka avlasta hjärnan och ögonmusklerna, som även de är trötta och inte samarbetar, har jag fått ett särskilt hjälpmedel som klistrats fast på ena glasögat. Detta hjälpmedel ska göra det lättare för min hjärna att få ihop de två bilderna till en bild, alltså minska dubbelseendet. Föra de två bilderna närmare varandra. Att jag ska bli av med dubbelseendet helt tror inte läkaren då mina besvär och hjärntröttheten är såpass svåra, men kanske kan det bli bättre! Det är förhoppningen. Om detta hjälpmedel, som nu är i formen av en plastfilm som klistats fast på mitt ena glasöga, skulle fungera kan det gå att slipa glaset som detta hjälpmedel. Det återstår att se om några veckor, hur min hjärna och ögon reagerar på detta.
 
Läkaren lyste med en lampa in i mina ögon upprepade gånger, så jag fick ordentlig blixtrande huvudvärk och blev akut yr och tappade synen helt och hållet under några minuter för hjärnan blev så bländad. Då släckte läkaren ner och jag fick återhämta mig några minuter i taget. Det var ett väldigt krävande besök, men om denna lilla plastfilm kan minska mitt dubbelseende är ingen gladare än jag. Och min stackars utarbetatde, övertrötta och överkänsliga lilla hjärna...!