hannaslillaliv.blogg.se

Jag heter Hanna Andersson och är 27 år gammal. Mitt liv är inte alltid det enklaste att leva. Jag lever med tre "huvud-diagnoser" som alla är svåra, kroniska sjukdomar, ME (Myalgisk encefalomyelit), EDS (Ehlers-Danlos syndrom), Fibromyalgi, diagnoser jag fått efter många års sökande efter orsak för min kropps dåliga mående. Jag har också segmentall rörelsesmärta i ryggen, sju diskbråck, en svår refluxsjukdom samt en tarmsjukdom. Det är med andra ord ingen dans på rosor, mitt liv eller min vardag. Men jag har så mycket positivt och så mycket att vara glad över och leva för! Min egna- och två bonushundar, familj och vänner betyder allt för mig. Detta är lite om mig, min vardag och mitt lilla liv!

Igår hade jag en telefontid med min Specialisttandläkare! 🤕

Igår hade jag ännu en telefontid med en läkare! Det känns som att jag knappt gör annat än pratar i telefon med olika läkare nu för tiden! Och det tar verkligen mycket energi och ork från mig att ta mig igenom alla dessa samtal! 

Igår var det min Specialisttandläkare som ringde, hon som såg till att mina käkleder blev röntgade (där hittades det ju att jag har svår/långt gången artros på båda käklederna) och hon som gav mig kortisoninjektionerna i båda mina käkleder för nästan två veckor sedan. 

Idag har det gått exakt två veckor sedan jag fick kortisoninjektionerna i mina käkleder så hon ringde mig igår för att följa upp hur det gått för mig. 

De fyra, kanske till och med fem, dagarna efter jag fått injektionerna var värken och smärtan i käklederna och käkmusklerna ÄNNU värre än de brukar vara. De gjorde verkligen extremt ont när de var stilla och inte användes. 

När de väl användes när jag åt man gjorde det så ont att det var knappt så jag stod ut. Och då åt jag ändå mjuk och ”anpassad” mat. 

Det var helt normalt att bli försämrad i käkarna efter injektionerna i tre-fyra dagar. Men jag var försämrad något längre än så. 

Efter har det känts ungefär som vanligt i mina käkleder och käkmuskler, ungefär som det kändes innan injektionerna. Någon dag har det varit lite bättre och någon dag har det känts sämre igen. Så det är väldigt svårt att säga hur det känns. 

Men jag kan i alla fall helt klart säga att det tyvärr inte alls är så att värken och smärtan är helt borta. Absolut inte! Den är något minskad ibland, vissa dagar, för att nästa dag kännas som vanligt igen- alltså så som den gjorde innan injektionerna. 

Så det känns såklart deppigt. Och extremt uppgivet! Varför blir det så gott som alltid såhär! Min kropp är absolut INTE som alla andras. Min kropp fungerar absolut INTE som alla andras och det är otroligt frustrerande och väldigt ledsamt. 

Men min tandläkare sa igår att eftetsom att jag inte blivit bättre i käkarna, mer än högst tillfälligt någon gång ibland, behövs det en andra omgång med kortisoninjektioner. Det blir troligtvis av någon gång i mars. 

Jag känner absolut INTE för att få två injektioner igen. Men det blir lite svårt att neka när det är detta hon rekommenderar.

Hon sa att det troligtvis behövs en omgång till med kortison på grund av att mina inflammationer, och tillika artroser i båda käklederna, är så svåra/långt gångna. 

Så det känns jobbigt. Jag som hatar sprutor och nålar och allt liknande och nu måste jag utsättas för det där igen. Det är inte direkt så att jag jublar...!

Men vi får se vad som händer och fötter. Hon, min Specialisttandläkare, ringer mig igen om knappt två veckor så får vi se hur det går då. Har det inte blivit något bättre tills dess så bokar vi en ny tid för nya kortisoninjektioner då hon ringer. 

Det gäller att fortsätta hoppas att det fortfarande kan gå åt rätt håll! Trisse och jag håller både tassar, tummar och tår! 🐶❤️
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar:
1 sandra ledin
skriven :

Inte roligt alls när läkemedel inte fungerar som man hoppats. Men jag håller tummarna för att nästa injektion ger bättre effekt <3

Beddövningspasta som ibland används innom tandvården, är det något som går att använda i sådana här fall? Tänkte om det kan ge någon avlastning just för lederna i käken?

Svar: Nej, det är ju inte det! Tack, håller tummarna för det jag med.Tyvärr inte, det är en bedövningskräm som endast bedövar i den översta vävnaden. Den brukar användas som bedövning innan man exempelvis ska lägga lokalanestesi. Så skulle inte ha någon bedövande effekt för käkleden. Men tack för din tanke. Kram <3
Hanna Andersson