hannaslillaliv.blogg.se

Jag heter Hanna Andersson och är 27 år gammal. Mitt liv är inte alltid det enklaste att leva. Jag lever med tre "huvud-diagnoser" som alla är svåra, kroniska sjukdomar, ME (Myalgisk encefalomyelit), EDS (Ehlers-Danlos syndrom), Fibromyalgi, diagnoser jag fått efter många års sökande efter orsak för min kropps dåliga mående. Jag har också segmentall rörelsesmärta i ryggen, sju diskbråck, en svår refluxsjukdom samt en tarmsjukdom. Det är med andra ord ingen dans på rosor, mitt liv eller min vardag. Men jag har så mycket positivt och så mycket att vara glad över och leva för! Min egna- och två bonushundar, familj och vänner betyder allt för mig. Detta är lite om mig, min vardag och mitt lilla liv!

Brev från Försäkringskassan ger mig ångest och lite panik! 😩🤕

För ungefär tre veckor sedan fick jag ett brev från Försäkringskassan. Bara att få ett brev från dem ger mig ångest och lite panik. Jag bad Lina öppna det och läsa för jag blev så nervös och orolig för vad det skulle stå där i så jag klarade inte av att öppna och läsa det som stod själv. 
 
Jag har alltid, eller inte alltid utan i fem års tid, alltså så många år som jag har haft Sjukersättning (eller Aktivitetsersättning som det heter för mig eftersom att jag är under 29 år, men det är exakt samma sak som Sjukersättning, det är bara namnet som skiljer) varit så glad och tacksam att det inte strulat för mig med FK.
 
Det är ju så galet många, inte minst vi med ME, som bedöms kunna arbeta 100 % av FK trots att läkare bedömer något helt annat. Så jag har alltid varit väldigt lättad att jag inte haft något problem med FK. Men jag är väldigt nervös att jag ska börja få problem nu. 
 
Det är nämligen så att jag måste göra en ny ansökan för att fortsätta få min ersättning på 100 % som jag har haft i snart fem års tid nu. 
 
Första gången jag ansökte om Aktivitetsersättning 100 % var hösten 2014. Då fick jag beviljat ett år. Så ansökte jag på bytt hösten 2015 och fick beviljat ytterligare ett PR. Hösten 2016 ansökte jag igen och fick beviljat i tre år framåt. Och det är det som tar slut/går ut nu till hösten. Så nu är det dags att skicka in en ny ansökan med läkarintyg och hela köret! 
 
Det är bara att hoppas, hoppas, hoppas att jag blir beviljad ytterligare en omgång. Helst i tre år till, men om inte det går så i ett år till åtminstone. 
 
Om inte FK köper att jag inte kan arbeta ett endaste dugg på grund av alla mina kroniska, mycket svåra och mycket funktionsnedsättande sjukdomar (bl a mycket svår ME, svår fibromyalgi, EDS, svår mage-tarmsjukdom, svår refluxsjukdom, svår skolios, sju diskbråck- samtliga med nervpåverkan) får vi hoppas att de köper att jag inte kan arbeta något alls på grund av mina psykiska sjukdomar (bl a svår PTSD, lätt-måttlig depression, ångestdyndrom).
 
Jag bara MÅSTE få igenom min ansökan och bli beviljad Aktivitetsersättning 100 % en gång till. Varken min familj eller jag orkar bråka och kriga mot FK. Det går bara INTE. Vi orkar absolut inte det. 
 
Jag läser så gott som dagligen hur otroligt många det är som får avslag efter avslag på sina ansökningar och det är hemskt att det ska behöva vara så i dagens Sverige. Att personer som är sjuka och som absolut inte kan arbeta bedöms vara friska och helt arbetsföra. Jag vill INTE bli en av dem. Jag vill och orkar verkligen INTE det. 
 
Denna logga som får mig och väldigt, väldigt många fler att känna ångest och panik. Det är helt galet att det gått så långt att det är så! 
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar:
1 Anonym
skriven :

Jag blir lika ledsen och upprörd varje gång jag läser om hur fk behandlar svårt sjuka människor.I ditt fall är det ju en omöjlighet att ens ta dig till ett arbete. Går det inte att få hel ersättning utan att behöva ansöka år efter år? Det är ju så uppenbart att du inte kan klara dig själv längre. Jag hoppas verkligen att det inte ska bli några problem för dig. Du har nog ändå med alla sjukdomar. Min älskade kämpe, jag håller alla tummar och tår för att det ska gå bra när det gäller fk. Men vet ju hur de beter sig nu för tiden. Tänker på dig mitt hjärta❤️❤️🐶❤️❤️💙💙🥰🥰👩‍❤️‍👩I-M

Svar: Det blir jag med! Det är inte klokt hur FK fungerar nu för tiden. Jag har hel ersättning, alltså på 100 % och jag behöver inte ansöka varje år utan var tredje.
Ja, visst är det uppenbart. Men det vore verkligen inte första gången som de bedömer att en svårt sjuk människa kan arbeta trots att hen verkligen inte kan det. Så jag är väldigt nervös för avslag på nya ansökan ändå.
Älskade du <333 Tänker på dig med, så mycket <333
Massa massa kramar <333 <333
Hanna Andersson

2 Elin
skriven :

Vet du varför du ”bara” har aktivitetsersättning och inte sjukpension? Den du har är ju som du beskriver tidsbegränsad - sen räknar ju FK med att man är arbetsför igen vilket i sig är positivt att man inte dömt ut dig helt som sjuk resten av livet men är ju otroligt stressigt som du också skriver eftersom du måste söka nytt hela tiden och oroa dig för nekande. :( Vet hur jobbigt det är. <3

Svar: Hej! Hmmm. Jag känner mig lite förvirrad nu. Jag har Aktivitetsersättning 100 % som förnyas var tredje år. Och Aktivitetsersättning är samma sak som Sjukersättning fast det heter olika, beroende på om man under eller över 29.
Men som jag förstår det finns det inget som heter "sjukpension" längre. Utan så som jag har förstått det så är det Aktivitetsersättning/sjukersättning som är nya "sjukpensionen". Trots att man måste förnya ansökan antingen varje år eller som för mig, var tredje år.
Men nu känner jag att jag bör ringa min Handläggare på FK och ta reda på ett och annat INNAN jag ansöker om ny Aktivitetsersättning för de nästa tre åren.

De har sagt att de förstår att jag inte kommer kunna jobba troligtvis någon mer gång, att mina kroniska sjukdomar är livslånga så det är absolut inte det att de hoppas eller räknar med att få ut mig i arbetslivet nu. Det vet jag.
Tack för infon, även om den gjorde mig mer förvirrad än jag redan är! ;)
Kram
Hanna Andersson

3 Elin
skriven :

Dina psykiska sjukdomar som du ev. tänkte söka aktivitetsersättning för, hur tänker du där? De sjukdomarna är ju sällan kroniska? Hur ska det godkännas ifall inte kronisk smärta gör det? :/ Som du skrev, du vet ju hur hårda FK har blivit på senare år. Hemskt. Visste btw inte om att du hade psykiskt sjukdom också. Du nekade de helt när jag frågade hur du mår mentalt. Men ofc helt upp till dig vad du vill dela med dig av och inte. Jag fick inte ihop det bara. :)

Svar: Jag söker såklart inte enbart för mina psykiska sjukdomar utan jag skriver med allt ihop, både de fysiska och de psykiska för jag tror att det ökar chanserna att få igenom ansökan. Jag kan ha fel, men det kan i alla fall inte skada att skriva med de psykiska också. Att jag nekade helt att jag har psykiska sjukdomar har jag svårt att tro, men jag kanske missförstod frågan, det händer tyvärr väldigt ofta pga min dumma ME-hjärna. Jag har psykiska sjukdomar men de påverkar mig inte mycket alls längre.
Det är de fysiska sjukdomarna som gör att jag mår så hemskt dåligt, inte alls de psykiska. Men de finns där ändå i bakgrunden.
Men jag är ledsen om jag svarade på ett sätt som nu får dig att känna att jag ljög om min psykiska hälsa/ohälsa. Det var inte meningen.
Jag missförstod troligtvis det du skrev eller så gällde frågan något som jag inte alls har problem med psykiskt och att det var därför jag nekade.
Jag är väldigt känslig för att blanda in psykisk ohälsa när man talar om ME, fibro och EDS samtidigt pga jag absolut inte vill ge sken av att dessa fysiska sjukdomar är något psykiskt problem/sjukdom.
Det finns flera förklaringar till att jag kan ha nekat när du frågade, minns inte ens vad du frågade så det är svårt att svara på.
Hanna Andersson

4 Martina
skriven :

Hej! Du kanske vet det, men häromåret så ändrade de så att personer under 30 år numera kan söka varaktig sjukersättning - men bara på 100 procent när man är under 30 år (aktivitetsersättning kan ju sökas på 25,50,75 och 100 procent, och sjukersättning kan sökas på 25,50, 75 och 100 när man är 30 och uppåt). Dvs man kan få permanent sjukersättning innan man fyller 30 år, om man bedöms uppfylla kriterierna. Nu kanske det är just aktivitetsersättning du vill och ska söka, men tänkte bara på det när jag läste ditt inlägg :) Jag fyllde själv 30 nyligen och blev beviljad från månaden innan jag fyllde.. Kram!

Svar: Hej! Hmmm. Jag känner mig lite förvirrad nu. Jag har Aktivitetsersättning 100 % som förnyas var tredje år. Och Aktivitetsersättning är samma sak som Sjukersättning fast det heter olika, beroende på om man under eller över 29.
Men som jag förstår det finns det inget som heter "sjukpension" längre. Utan så som jag har förstått det så är det Aktivitetsersättning/sjukersättning som är nya "sjukpensionen". Trots att man måste förnya ansökan antingen varje år eller som för mig, var tredje år.
Men nu känner jag att jag bör ringa min Handläggare på FK och ta reda på ett och annat INNAN jag ansöker om ny Aktivitetsersättning för de nästa tre åren.

Tack för infon, även om den gjorde mig mer förvirrad än jag redan är! ;)
Kram
Hanna Andersson

5 FSHD Daniel
skriven :

Hej!
Daniel heter jag och jag hittade din blogg utav en slump :)
Jag fick en klump i magen när jag läste detta inlägg, eftersom jag så väl känner igen detta själv. Jag har en muskelsjukdom FSHD, som också gör att jag inte kan arbeta och jag har också haft "tur" hittills och lyckats få 100% aktivitetsersättning, men jag känner verkligen ingen känslan av panik när man får brev ifrån FK... Det är hemskt och totalt galet att det ska få vara så.

Svar: Hej! Så roligt att du hittade hit till min blogg. Hoppas du är här för att stanna! Det kommer ut ett nytt inlägg varje dag :)
Fy så tufft för dig. Jag är så ledsen för din skull.
Jag har också haft "tur" hittills men är så rädd var tredje år jag önskar om nytt att det inte ska gå igenom igen.
Visst är det sjukt att man blir så nervös och orolig bara av ett brev från FK. Då är det något som är väldigt fel!
Kram
Hanna Andersson

6 Elin
skriven :

Ber om ursäkt. Det var helt fel ordval av mig. Sjukpension verkar ej finnas längre, idag heter det sjukersättning. Jag har förstått det som att aktivitetsersättning är tidsbegränsad - man kan få stöd under den tiden att återgå i arbete. Mellan 19-64 kan man istället få sjukersättning om man aldrig mer kan arbeta som i ditt fall. Min uppfattning är att det är gamla sjukpensionen. Du behöver inte hålla på att förnya ansökan då om jag förstått det rätt. Ta upp det med din handläggare på FK nästa gång i alla fall. Martina tipsade om precis samma sak. Man kan få sjukersättning (sjukpension) innan man fyller 30 ifall man uppfyller kriterierna. :) Kram

Svar: Det är ingen fara! Men nu tror jag att vi förstår varandra! Tack så mycket för tipset.
Kram
Hanna Andersson

7 Elin
skriven :

Jag förstår att det är känsligt att prata om psykiskt ohälsa ihop med ME, Fibro och EDS. Du kan säkert få ett bättre intyg med alltihop eftersom du både har fysiska och psykiska diagnoser. Va mer nyfiken på om du tänkte att din psykiska ohälsa ska vara kroniskt också, det lät fruktansvärt. :( Men vad skönt att de inte påverkar dig så mkt längre!

Det jag skrev förut var en kommentar du inte godkände om att diagnoserna kan förstärka varandra. Det betyder absolut inte att jag menade att alla dina sjukdomar är psykiska. Jag skrev typ att jag upplevt att det känns väldigt hopplöst och ledsamt i många av dina inlägg (och det har du rätt att känna som jag också skrev, jag undviker att läsa istället när jag själv mår som sämst).

Menade också att man ju kan må dåligt för man är svårt fysiskt sjuk och den sjukdomen kan förvärras i sin tur p.g.a. stress och ångest. Eller vad tror du? Jag var med om det själv nämligen och frågade därför bara hur du mådde och hoppades att du fick bra hjälp och stöttning från din omgivning. Som sagt, jag får fortfarande höra att jag BARA är psykiskt sjuk av mina anhöriga trots mina biomarkörer så vet hur jobbigt det är. Vi kanske missuppfattade varandra helt enkelt och ber om ursäkt för det i så fall. Kram

Svar: Ursäkta mig för att svaret har dröjt så mycket, jag är verkligen ledsen för det, men du vet ju hur det är!
Ja, om jag ska få igenom nya ansökan hos FK så behöver jag ta med både de fysiska och de psykiska ohälsan.
De psykiska diagnoser jag har är depression, ångestsyndrom och PTSD (Posttraumatisk stressyndrom). Har även haft ätstörningar och panikångest mm.
Nej, ingen av de psykiska diagnoserna är kroniska, även om jag lär kämpa med min PTSD, som är mycket svår och komplex, hela livet och därför också ångest mm som kommer med den diagnosen, hela livet.
Det är också just den diagnosen, PTSD som påverkar mig i vardagen. De andra psykiska diagnoserna påverkar mig knappt inte alls längre.

Jag hoppas att detta svar ger dig lite klarhet och svar på det du undrade.

Jaha, okej då förstår jag! Jag ber om ursäkt om du tog illa upp att jag tog bort den kommentaren. Jag orkade helt enkelt inte svara på den bara.
Men det är också den enda kommentar jag tagit bort (förutom trollen som skriver elakt och har sig).
Jag uppskattar verkligen alla era kommentarer. Inklusive dina frågor. Jag hoppas bara att jag svara på ett sätt som får dig att förstå hur jag menar, hur jag känner osv.
Kram <3
Hanna Andersson