hannaslillaliv.blogg.se

Jag heter Hanna Andersson och är 27 år gammal. Mitt liv är inte alltid det enklaste att leva. Jag lever med tre "huvud-diagnoser" som alla är svåra, kroniska sjukdomar, ME (Myalgisk encefalomyelit), EDS (Ehlers-Danlos syndrom), Fibromyalgi, diagnoser jag fått efter många års sökande efter orsak för min kropps dåliga mående. Jag har också segmentall rörelsesmärta i ryggen, sju diskbråck, en svår refluxsjukdom samt en tarmsjukdom. Det är med andra ord ingen dans på rosor, mitt liv eller min vardag. Men jag har så mycket positivt och så mycket att vara glad över och leva för! Min egna- och två bonushundar, familj och vänner betyder allt för mig. Detta är lite om mig, min vardag och mitt lilla liv!

Min lille inkännande pojk, mitt hjärta, det är du Trisse 🐶❤️

Imorse/förmiddags åkte Lina och mamma (som har sin lediga fredag idag) iväg på en utflykt. En liten bussresa, närmare bestämt och Trisse skulle följa med. Trots att jag sovit hyfsat (säkert sex timmar) i natt var jag mycket, mycket dålig imorse. Inte värre än vanligt, utan dessvärre precis som vanligt. Morgnarna är ofta tuffare än kvällarna på något vis. Dels för att allt är så ljust på morgonen, det blir kaos för stackars överkänsliga hjärnan direkt. Plus att jag har en hel dag i sängen framför mig, en hel dag av lidande och ingen sömn och det känns övermäktigt.

Det är fruktansvärt tufft, både fysiskt och psykiskt, att vakna upp till dessa fruktansvärda smärtor varje morgon. Att fullkomligt överväldigas och svämmas över av omänskligt svår värk/smärta, hemsk feberfrossa, yrsel, illamående, en kass mage, huvudvärk, en extremt överkänslig hjärna, hjärtklappning, svimningskänslor, en stark influensakänsla, extremt svår utmattning och sån svår mjölksyra (kombinerat med värken och frossan) som gör att jag bara ligger och skakar helt okontrollerat.

Tårarna rinner okontrollerat, det går inte att stoppa dem. Detta lidande är så svårt. Mamma gav mig frukost och morgonmediciner som jag var nära att spy upp under någon timmas tid. Hon kramade mig, försökte trösta mig. Men jag är så otröstlig. Det går liksom inte att säga till mig att allt kommer bli bra, som man brukar säga när man tröstar någon. Det går inte att säga att det kommer lätta snart. För det gör det ju aldrig. ALDRIG. Detta är mitt liv. Min vardag. Vad jag har att tampas med och måste försöka överleva, varje minut av varje dygn.

Lina och mamma gjorde sig klara för avfärd och sa hejdå till mig, trots att båda två var motvilliga till att lämna mig. Jag är verkligen utlämnad här hemma när jag är ensam och så här otroligt svag. När jag skakar så här mycket och är så yr och svag är jag faktiskt inte ens säker på att jag tar mig upp själv om jag skulle ramla alternativt svimma och falla ihop på golvet. Därför tar jag alltid med mig min telefon, även om jag "bara" haltande och skakande tar mig till toan några meter bort. Vi har fina, engagerade grannar som skulle rycka ut och hjälpa mig (oavsett vad jag behöver hjälp med) och de bor tjugo meter bort. Det skönt att veta. En trygghet i otryggheten. 

Lina och mamma stod nere i hallen och tog på sig skorna. Lina hade redan sagt till Trisse att han skulle gå med henne för att de skulle gå ut. Normalt sett brukar han skutta med då, för tänk så roligt det är att gå ut. Plus att om man säger Trisses namn så kommer han, väluppfostrad liten kille som han är. Men inte nu. Han låg blick stilla nedanför min säng. Rörde bara sina vita ögonbryn med huvudet vilade mellan tassarna. Lina ropade igen. Nej. När hon skulle ropa/säga till honom en tredje gång reste han sig motvilligt och gick långsamt, tveksamt ner för trappan men stannade till på mitten innan han fortsatte sista biten. De gick ut och låste ytterdörren efter sig och jag blev ensam kvar.

Tro nu inte att de lämnade mig bara rätt uppochner i detta tillstånd. Nej, det gjorde de inte. Lina var beredd att ställa in deras planerade aktivitet när hon såg min status imorse (som tyvärr är lika mycket vardag för henne som för mig, min älskade tvillingsyster som du måste lida av att se mig såhär). Men jag sa nej. Åk. Jag står inte ut med att deras liv går mer åt pepparn på grund av mig och mina sjukdomar och att de måste anpassa sig ännu mer efter mig och mina svårigheter/begränsningar än de redan gör.

Vad som var så otroligt rörande med detta, denna morgon, var att Trisse så tydligt inte ville lämna mig. Han är vid min sida så gott som dygnet runt och han ville inte lämna mig när jag var så dålig (och dessutom ledsen, som var skillnaden mot all annan tid då jag mår precis lika dåligt). Strax innan låg han i sängen med mig och jag klappade honom, pussade på honom, tittade in i hans fina bruna ögon och såg hur mina tårar glimmade i hans svarta päls. Det är som att han förstår att min skyhöga puls lugnar ner sig litegrann när han är bredvid mig.

Herr Trisse Bobbo Bärfis Anderson! 😍

Han förstår hur mycket jag behöver honom, hur mycket han betyder för mig och hur mycket han hjälper mig att stå ut, överleva. Ta mig igenom detta helvete. Därför ville han inte lämna mig. Inte då när jag grät och var extremt sårbar, inte ens för att gå ut på äventyr med andra mamma och mormor. Det om något är äkta vänskap. Det om något är äkta kärlek. Sån kärlek som inte går att förklara med ord. Sån kärlek som bara är. Och som aldrig rostar eller svalnar. Sån kärlek som består, även när livet och situationen är svår. Trisse, min älskade lille inkännande pojke. Du är mitt hjärta och det vet du.
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar:
1 Netti Starby
skriven :

Så himla söt Trisse är och han ville verkligen stanna hos dig! <3 Kramis

Svar: Visst är han <3 Ja, han ville det! <3 Kram
Hanna Andersson

2 Nilla
skriven :

Det är klart att han kände att du behövde honom ❤ kram

Svar: Ja, han kände verkligen det, Trisse <3 Kram
Hanna Andersson

3 Katarina
skriven :

Många djur har verkligen ett sjätte sinne och kan läsa av de människor som står dem närmast. Din pojke Trisse tillhör verkligen dem, såå berörande med det du beskriver om honom i morse <3 Förstår att han betyder mer än allt för dig, Hanna. Hoppas din dag går fort, fort och att han snart är bredvid dig igen. Önskar också att du får må lite bättre under dagen. Många varma kramar fina vän <333

Svar: Jag tror mer eller mindre alla djur har ett sjätte sinne men att vi människor bara får äran att möta några av dessa djur som vet mer än oss, känner saker på sig osv osv. Ett sjätte sinne. Den saken är klar, de kan verkligen läsa av de den står närmast <3 Ja, det gör han utan tvekan. Jag var riktigt berörd själv när jag skrev. <3
Det gör han verkligen. Även om han inte tar bort några symtom eller ens lindrar dem så finns han med mig och hjälper mig att stå ut och överleva.
Tack. Dagen gick inte så fort tyvärr och natten var ett helvete, som vanligt och nu är det dag igen och jag ligger här och gråter av värken och skakar förtvivlat av feberfrossan och kan omöjligtvis vara med Lina och vår vän som är en våning ner och fikar. Vilket liv...Vilken vardag...
Många varma kramar fina vän <333
Hanna Andersson

4 Lina
skriven :

Honey min älskling❤️ Jag lider verkligen av att se dig så här dålig varje dag. Och jag hatar att inte kunna säga att allt kommer bli bra när jag tröstar dig.
Men vi har varann, du och jag, mamma och pappa och våra älskade vovvar med sina stora hjärtan och vackra ögon❤️❤️❤️

Svar: Lini, min älskling <3 Det förstår jag att du gör. Och jag vet att du saknar tiden då jag fortfarande kunde "fungera" lite ibland lika mycket som jag. Det hatar jag med.
Ja, det har vi och det är tur dem. Utan alla er hade jag gett upp för många år sedan. Älskar er så mycket <3 <3 <3
Hanna Andersson

5 Sabina
skriven :

Tack för föregående svar. Sänder dig all min kärlek och vill säga att jag faktiskt förstår dig. Tårarna rinner ner när jag läser texten hur du mår. För jag vet. Jag har känt det där och känner de flera gånger i veckan. Tack för att du skriver, de gör att jag känner mig mindre ensam.

Jag har en till fråga. Min läkare på vårdcentralen sa att hon inte kan sjukskriva mig på MEs diagnoskod som lyder "trötthetssyndrom efter virusinfektion". hon säger att det inte går att sjukskriva för det och att det inte finns en kod för just ME. Stämmer detta? Vilken diagnoskod har du blivit sjukskriven för?

Tacksam för svar <333

Svar: Varsågod för svaret. Hoppas det gav dig någon hjälp. Jag skriver för min skull, för att jag älskar att skriva och måste göra det som terapi. Och att jag sedan upplyser och informerar både icke sjuka och sjuka samt kan få sjuka att känna sig mindre ensam känns helt otroligt. Det gör mig glad att jag kan hjälpa någon med mina skrivna ord och engagemang.
Detta är lite knepigt. Det är så att enligt Socialstyrelsen finns inte "ME" som diagnos, utan där finns något som heter just det du säger, kroniskt trötthetssyndrom efter virusinfektion. Den diagnosen har koden G.93.3. Vilket är samma diagnoskod som ME har, G.93.3, just eftersom att ME är den korrekta benämningen på "kroniskt trötthetssyndrom", men det accepterar inte ens Socialstyrelsen.
Så fungerar det, hoppas du förstår!
Jag är sjukskriven för flera av mina sjukdomar, alltså inte bara för ME. Men den diagnoskod jag har är G.93.3 och sjukdomen heter ME och inget annat.

Kram <333
Hanna Andersson

6 Bella
skriven :

Måste bara att säga att åh vilka fantastiska grannar ni har! Att det finns utomstående som är redo att ställa upp är så himla fint, sådana människor behövs det mer av.

Svar: Ja, vi har väldigt fina grannar. De närmsta har bort här sedan vi flyttade in i huset bredvid och genom åren har vi lärt känna varandra och kommit varandra nära. De är fantastiska grannar att ha! Det behövs verkligen fler såna människor!
Hanna Andersson

7 Ing-Marie%2525252525252520Nordstr%25252525252525F6m
skriven :

Älskade Hanna❤️Sen kommentar men du vet ju varför. Har gått med i Fibromyalgi föreningen och fått ett helt kuvert med papper som jag inte orkat läst. Men jag fick tidningen och läste din kolumn. Det är som om du skriver om mig. Det är inte första gången jag känner så. Mycket bra skrivet när du inte egentligen har någon ork.Skickar massor av kramar och kärlek till dig min vän. Jag hör av mig snart.Fortsätt kämpa, vet att du kan hjärtat.❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️💖💖💖💖💖💖💙💙💙💙💙💙💙💙😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘

Svar: Hej älskade Ing-Marie <3 Ja, jag vet varför och du behöver verkligen inte känna någon stress eller press. Det viktigaste för dig just nu är att du tar hand om dig, vilar och tar det lugnt.

Trevligt att du gått med i Fibro föreningen! Det är jobbigt att läsa, strunta i det. Ta det när du har lite mer energi. Så glad jag blir att du läste min krönika <3 Tack så mycket <3
Jag förstår faktiskt inte hur jag får ihop mina texter med tanke på att jag aldrig har någon som helst energi och med tanke på alla svåra symtom som ständigt plågar mig. Men på något sätt går det och det är jag evigt tacksam för! Jag älskar att skriva och kan inte tänka mig en vardag utan skrivandet.

Massor av kramar och kärlek tillbaka till dig, min älskade vän <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 Vi måste fortsätta kämpa båda två, tillsammans är vi starka <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3
Hanna Andersson