hannaslillaliv.blogg.se

Jag heter Hanna Andersson och är 23 år gammal. Mitt liv är inte alltid det enklaste att leva. Jag lever med tre "huvud-diagnoser" som alla är svåra, kroniska sjukdomar, ME (Myalgisk encefalomyelit), EDS (Ehlers-Danlos syndrom), Fibromyalgi, diagnoser jag fått efter många års sökande efter orsak för min kropps dåliga mående. Jag har också segmentall rörelsesmärta i ryggen, sju diskbråck, refluxsjukdom samt en tarmsjukdom. Det är med andra ord ingen dans på rosor, mitt liv eller min vardag. Men jag har så mycket positivt och så mycket att vara glad över och leva för! Min egna- och två bonushundar, familj och vänner betyder allt för mig. Detta är lite om mig, min vardag och mitt lilla liv!

Sjukersättningen/sjukpensionen ger INTE den trygghet och säkerhet den borde

Det inlägg jag skrev härrom dagen om Försäkringskassan och sjukas och sjukskrivnas situation fick mycket uppmärksamhet och reaktioner. De allra, allra flesta höll helt och hållet med mig och kände som jag att Försäkringskassan är ett skräckfyllt och enormt energikrävande moment i en sjuk människas liv. Ett nödvändigt ont som allt för ofta inte fungerar som det ska, ofta i form av att en sjuk person inte får den ersättning den har rätt till.

Men som alltid fick jag kritik för det jag skrev. Någon hävdade att Försäkringskassan visst gör ett oklanderligt arbete i bedömandet av vem som har rätt till ersättning och vem som är tillräckligt frisk (eller "för lite sjuk") för att bli nekad den ersättning den visst har rätt till. Den person som kommenterade så kritiskt (och en smula elakt) hävdar alltså att trots att både den sjuka, den sjukas läkare och flertalet intyg (och ofta även sjukgymnast och arbetsterapeut) bekräftar att den sjuka individen inte kan arbeta så kan han/hon det om Försäkringskassan påstår det. Ja, men då så. Försäkringskassan vet ju alltid bäst. Eller inte...

En annan läsare skrev att hon var tacksam att hon fått sin sjukersättning beviljad, men att hon liksom jag var livrädd för att bli av med den. Att hon, liksom jag får ångest bara ett brev från FK dimper ner i brevlådan, för tänk vad som kan stå i brevet. Tänk vilken makt FK och andra myndigheter har över oss sjuka som är så beroende av andra, myndigheterna bland annat, för att överleva. Men då skrev en annan kritisk person att han inte alls förstår att det inte känns säkert med Försäkringskassan. Har man sin ersättning så har man.

Jo, visst. Tills det att Försäkringskassan bedömer att du inte är sjuk nog längre för att få ha kvar din ersättning. Så står man där, utförsäkrad, utan försörjning och utan möjlighet att arbeta på grund av sjukdomarna. Då måste man antingen gå till Soc och begära pengar för att överleva eller så får man skriva in sig på Arbetsförmedlingen där man riskerar att bli nekad på grund av att man är för sjuk för att arbeta. Eller så tvingas man ta ett arbete bara för att få mat på bordet och tak över huvudet, trots att man är för sjuk för att arbeta. Om man nu har turen att kunna stå på benen så man kan arvets överhuvudtaget. Det är långt från alla utförsäkrade och de som blir nekade sjukersättning som kan det.

Så hur kan sjukersättning/sjukpension och Försäkringskassan ge trygghet när vi sjuka vet allt detta? När vi ständigt lever med oron att vi ska bli av med den lilla ersättning vi har. Den lilla ersättning som tyvärr ofta är för låg för att kunna leva på men som vi ändå är helt beroende av. Det är också helt galet, hur låg sjukersättningen/sjukpensionen är för många av oss. Självklart ska man inte kunna leva lyxliv på sin ersättning från Försäkringskassan, men tro mig, det är ingen risk. En inkomst ska väl ändå gå att leva (överleva) på?! Men det gör den tyvärr inte alltid, långt i från. Hur kan det vara en säkerhet? Hur kan man påstå att vårt samhälle har ett skyddsnät för sjuka? Hur?!

Detta är så sjukt, så galet. Så fel. Ju mer berättelser av fina läsare som hör av sig som jag får ta del av, ju mer jag själv får gå igenom med FK och ju mer jag läser på, desto mer ser och förstår jag hur icke fungerande denna del av samhället, vårt land är. Hur kränkta, utelämnade och dåligt behandlade vi sjuka blir. Inte bara av vården utan också av myndigheterna, i synnerhet Försäkringskassan.

Sverige är ett fantastiskt land på många sätt, det tycker jag verkligen och vi som bor här i vårt avlånga land har mycket att vara tacksamma för. Men detta, försörjning, ekonomiskt (och övrigt) stöd till långtids/kroniskt sjuka är ett område där mycket, mycket stora brister finns och där massor finns att förbättra. Det bara är så. Men så länge den friska delen av samhället, myndigheterna och politikerna fortsätter att blunda för dessa stora problem kommer de finnas kvar. De komma växa och bli ännu större. Och vilka är det som drabbas tro? Jo, den redan utsatta delen av samhället, en av de fattigaste delarna av samhället. Långtidssjuka, sjukpensionärer, samt ålderspensionärer. Är det ett sånt samhälle vi ska ha? Ett sånt samhälle vi vill leva i och kan känna oss stolta över? Nej, trodde väl inte det.

Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar:
1 Micke%2C%20Ingalill
skriven :

Jag fick ingen ersättning på 2år men fick rätt i förvaltningsrätten.jag blev så stressad av f.kassan att jag blev ännu sjukare i min me.jag klarade inte att sitta och ringa facket. Och skriva överklagan hit och dit min man fick sköta allting.jag fick min diagnos efter 5 mån men det hjälpte inte. Varför samarbetar inte läkare och f.kassa. Läkarna har inget att säga till om.har idag sjukersättning. Ingalill micke

Svar: Skönt att du fick rätt i Förvaltningsrätten då! Förstår att du blev hemskt stressad av det. Tror vi alla sjuka på ett eller annat sätt blir sämre av all den stress som vården, FK och andra myndigheter ger. Det är inte lätt att orka ta tag i allt och inte så enkelt heller när man inte har den kunskapen.
Förstår inte heller det. Nej, läkare har inte alltid så mycket att säga till om just gällande när FK bedömer sina ärenden, men annars har läkare mycket (ibland för mycket) makt. Inte minst över oss patienter.
Hanna Andersson

2 Netti Starby
skriven :

Vilka onödiga kommentarer du fick och bra att du lyfter det här! Många kramisar <3 Kramis

Svar: Jag får alltid så onödiga kommentarer. Men det värsta är de elaka kommentarerna, de gör mig ledsen :( Tack <3 Många kramar <3
Hanna Andersson

3 Anonym
skriven :

Bra skrivet!

Svar: Tack!
Hanna Andersson

4 Bella
skriven :

Hemskt att det ska vara så, men om arbete inte är möjligt så måste soc gå in! Ingen ska behöva bo ute på gatan förutsatt att man inte missköter sig.

Svar: Ja, det är hemskt att det är så här :( Tyvärr är det en ganska stor andel av de som bor på gatan, alltså de som är hemlösa, som är utförsäkrade och som inte får tillräcklig hjälp av Soc eller samhället.
Hanna Andersson

5 Ing-Marie Nordström
skriven :

Kära Hanna. Tack för dina inlägg.Har skrivit många gånger att FK måste skrotas. Det är förlegat. Något nytt behövs nu 2017 när många blir sjukare och sjukare. Det skulle vara något i stil med att behandlande läkare, sjukgymnast,kurator,psykolog mm som sitter med och gör en bedömning av patienten. FK kan inte vara en myndighet som ingen kan överklaga eller sätta sig mot beroende vilken handläggare man får. Kämpa på så mycket du orkar men ta inte ut dig helt. Varmaste kramar min vän.❤️❤️💙💙💙😘😘

Svar: Kära Ing-Marie <3 Tack för att du läser! Ja, FK borde i alla fall bli mer anpassat för dem de är till för, denna myndighet- de som på ett eller annat sätt är sjuka och är i beroende av hjälp. Att FK inte fungerar är ett som är säkert...
Ja, det håller jag med om! För så som det är nu kan ju en läkare uttala sig om att personen i fråga INTE kan arbeta och ändå gör FK den bedömningen att personen visst kan arbeta och därför nekas han/hon sin ersättning. Sjukt att det ska fungera så.
Nej, det är också galet, att det är så beroende på om man får en bra eller "dålig" handledare, hur vida ansökan om sjukersättning eller sjukpenning beviljas eller inte. Det ska inte vara så.
Tack, jag kämpar på! Och försöker att inte ta ut mig allt för mycket. Men det är svårt när energin inte räcker till något alls. Då kommer jag på minus innan jag ens klivit upp ur sängen...!
Många stora kramar min fina vän <3 <3 <3 <3 <3
Hanna Andersson