hannaslillaliv.blogg.se

Jag heter Hanna Andersson och är 27 år gammal. Mitt liv är inte alltid det enklaste att leva. Jag lever med tre "huvud-diagnoser" som alla är svåra, kroniska sjukdomar, ME (Myalgisk encefalomyelit), EDS (Ehlers-Danlos syndrom), Fibromyalgi, diagnoser jag fått efter många års sökande efter orsak för min kropps dåliga mående. Jag har också segmentall rörelsesmärta i ryggen, sju diskbråck, en svår refluxsjukdom samt en tarmsjukdom. Det är med andra ord ingen dans på rosor, mitt liv eller min vardag. Men jag har så mycket positivt och så mycket att vara glad över och leva för! Min egna- och två bonushundar, familj och vänner betyder allt för mig. Detta är lite om mig, min vardag och mitt lilla liv!

Insomni- sömnlöshet...

Jag vaknade strax före två för kroppen värkte så hemskt och sedan kunde jag inte somna om. Då hade jag sovit i bara drygt en timma...! Kroppen värker fortfarande lika vidrigt mycket och jag är överdrivet febrig och känner hur halsen och lymfkörtlarna svullnar mer och mer. De är alltid som mest svullna när jag kliver upp på morgonen.

Jag behöver egentligen gå och kissa, men jag är så yr och skakig i benen att jag är rädd att jag ska ramla. Min fallrisk är stor i vanliga fall och yrsel och skakiga ben gör inte direkt den risken mindre! När Lina bodde här hemma och hon vaknade på natten och jag var vaken brukade jag passa på att gå med när jag har någon att hålla i.

Nu är jag on my own när Lina inte längre bor här hemma. Det blir inte heller enklare för mig att gå de få meterna till toaletten mitt i natten när jag har så dåligt mörkerseende. Jag ser så gott som ingenting i mörkret. Ändå är jag galet ljuskänslig. Undrar hur det går ihop?!

Trots att jag gör den ena andningsövningen efter den andra och tar till alla sömn-knep som någonsin uppfunnits går det inte. Jag kan INTE sova! Kropp och hjärna har bestämt sig för att inte somna om och då kan jag inget göra. Bara fortsätta stirra upp i taket eller blunda och försöka drömma mig bort. Samt försöka hålla frustrationen, ångesten och ilskan sömnlösheten för med sig på avstånd. Fy, vad jag hatar insomni- sömnlöshet!

 
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar:
1 Anonym
skriven :

Har du inte fått en rollator så tycker jag absolut att du ska prata med arbetsterapeuten om att få en sådan! Även om du bara behöver/kan använda den på natten så fyller den ändå sin funktion mer än väl❤️ För det blir ju inte direkt lättare att försöka sova när man är jättekissnödig…🙄 Du kan med fördel montera en batteridriven lampa, med milt sken, på rollatorn så att du inte behöver gå i blindo, då borde du lyckas minimera fallrisken nattetid åtminstone!😇

Svar: Nej, jag har ingen rollator. Ja, jag ska kontakta min arbetsterapeut och prata om det. Ja, du har rätt i det. Nej, då går det ju inte alls att ens försöka sova eller ens vila då, när man är kissnödig!
Tack så mycket för alla tips, det är väldigt snällt av dig att engagera dig och skriva till mig och tipsa! Tack! <3
Hanna Andersson

2 Anonym
skriven :

Nattsömnen, om den ens finns är verkligen inte vilsam. Är sämre än någonsin om jag sovit en stund. Låter inte alls bra med dina problem med att ta dig till toa på natten. Funderingarna över hur våra kroppar fungerar eller inte fungerar slutar aldrig upphöra. Som dina ögon, hur är det möjligt?! Känner själv att jag skulle behöva konstruera om min kropp. Ingenting fungerar som det ska, och ingen förklaring finns. Hoppas att vi får svar någongång. Ha en dag min fina älskade ME-d kämpe.❤️❤️🐶🐾❤️🐘🫶💙💙💙I-M

Svar: Nej, verkligen inte! Sömnen, eller rättare sagt bristen på sömn, är verkligen ett enormt stort problem för mig. Det är konstigt/spännande tycker jag, hur det kan komma sig att du blir sämre efter att du har sovit.
Det är mycket med våra kroppar som förvirrar och som får mig att fundera på hur saker och ting kan fungera som de gör.
Ja, mina ögon beter sig väldigt konstigt så sett. Jag har ingen aning hur det kan bli så?!
Precis så känner jag! Ja, det får vi verkligen hoppas! Och lindring! Vi behöver lindring så vi kan få må bättre!
Ha en dag, älskade, finaste MEdkämpe som jag tänker på och älskar så mycket! <333 <333
Hanna Andersson