hannaslillaliv.blogg.se

Jag heter Hanna Andersson och är 27 år gammal. Mitt liv är inte alltid det enklaste att leva. Jag lever med tre "huvud-diagnoser" som alla är svåra, kroniska sjukdomar, ME (Myalgisk encefalomyelit), EDS (Ehlers-Danlos syndrom), Fibromyalgi, diagnoser jag fått efter många års sökande efter orsak för min kropps dåliga mående. Jag har också segmentall rörelsesmärta i ryggen, sju diskbråck, en svår refluxsjukdom samt en tarmsjukdom. Det är med andra ord ingen dans på rosor, mitt liv eller min vardag. Men jag har så mycket positivt och så mycket att vara glad över och leva för! Min egna- och två bonushundar, familj och vänner betyder allt för mig. Detta är lite om mig, min vardag och mitt lilla liv!

Läsarfråga: Kan man som ME-sjuk äta vanliga mediciner?

Fråga: Kan man ta "vanliga" sömnmediciner och antidepressiva läkemedel som gör att man sover bättre när man har ME? 

Svar på dina frågor: Ja, det kan man!  

Men man ska alltid vara extra försiktig när man tar olika mediciner om man har ME. Det är nämligen så att många med ME är väldigt känsliga mot olika mediciner samt biverkningarna som finns hos medicinerna de tar.

Man kan dela in ME-sjuka i två olika grupper. Den ena gruppen är väldigt känsliga mot mediciner. De tål inte mediciner särskilt väl och måste ta riktigt låga doser. De drabbas också vanligtvis av många biverkningar som kan bli så svåra att de måste sluta med medicinen/medicinerna de tar.

Och så finns det då den andra gruppen, den som jag tillhör, jag är väldigt extrem tyvärr, men det är en annan historia!
Denna grupp tål mediciner väldigt väl och behöver ofta lite högre doser för att få någon effekt av det aktuella läkemedlet.

Vad som är väldigt VIKTIGT att veta är att de allra, allra flesta ME-sjuka tillhör grupp nummer ett, de som är känsliga/väldigt känsliga mot mediciner. Det är såklart väldigt viktigt att vara medveten själv om man har ME att det mycket väl kan vara så att man är väldigt känslig mot mediciner så att man tänker på det och tar det försiktigt med mediciner.

Inte minst nya mediciner man aldrig provat förut samt starka mediciner, då är det extra viktigt att vara försiktig samt att man berättar detta för den aktuella läkaren. Det är också väldigt viktigt.

Men svaret är alltså ja. Du kan äta vanliga sömnmediciner och antidepressiva och andra mediciner om du har ME. MEN! Har man ME ska man alltid tänka på att vara extra försiktig! För med största sannolikhet tillhör du den grupp av ME-sjuka som är väldigt känslig mot mediciner.  

Älskade lille Trisse pojken. Som jag älskar dig! 🐶❤️ 
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar:
1 Ing_ Marie Nordström
skriven :

Det ser ut som min kommentar kom fram från paddan😍.
Visst är det härligt med rena lakan när man lägger sig. Särskilt om man samtidigt orkat duscha och har rent nattlinne på sig. Doften av rena kläder är fantastisk. Visst är hon fantastisk din mamma. Hela din familj är det naturligtvis. Ni har mycket kärlek i er och stora hjärtan.
Ha en dag min kära vän. Älskar dig❤️❤️🐶❤️❤️🥰🤗💙💙😘😘I-M

Svar: Ja, jag tror att alla, eller åtminstone så gott som alla, kommentarer och svar från dig kommer fram till mig. Det verkar i alla fall så när jag går igenom kommentarerna och läser, publicerar och svarar. Ja, det är så härligt med rena lakan, verkligen! Ja, det har du helt rätt i! Då blir det ännu bättre!
Mamma är verkligen en helt fantastisk mamma. Hon är helt underbar på precis alla sätt och vis som finns.
Och jag är så otroligt glad att du ser det, Ing-Marie! <333
Vi har verkligen mycket kärlek i vår familj. Otroligt mycket kärlek! Och det är jag väldigt glad för!
Ha en dag, älskade du! Jag älskar dig med, Ing-Marie! Så mycket! Glöm och/eller tveka aldrig på det! <333 <333
Hanna Andersson