hannaslillaliv.blogg.se

Jag heter Hanna Andersson och Àr 27 Är gammal. Mitt liv Àr inte alltid det enklaste att leva. Jag lever med tre "huvud-diagnoser" som alla Àr svÄra, kroniska sjukdomar, ME (Myalgisk encefalomyelit), EDS (Ehlers-Danlos syndrom), Fibromyalgi, diagnoser jag fÄtt efter mÄnga Ärs sökande efter orsak för min kropps dÄliga mÄende. Jag har ocksÄ segmentall rörelsesmÀrta i ryggen, sju diskbrÄck, en svÄr refluxsjukdom samt en tarmsjukdom. Det Àr med andra ord ingen dans pÄ rosor, mitt liv eller min vardag. Men jag har sÄ mycket positivt och sÄ mycket att vara glad över och leva för! Min egna- och tvÄ bonushundar, familj och vÀnner betyder allt för mig. Detta Àr lite om mig, min vardag och mitt lilla liv!

Kaffe kunskaper om mig! đŸ€“â€ïž

ApropÄ kaffe, som ju gÄrdagens inlÀgg handlade om tÀnkte jag fortsÀtta med samma tema Àven detta blogginlÀg, som kommer bli ett kort ett. 
 
Kaffe Àr nÄgot jag Àlskat i mÄnga Är och som jag druckit sedan jag var runt tio Är. Jag lÀrde mig dricka det tillsammans med farmor och farfar.
 
NÀr de skulle dricka sitt "elva-kaffe" (alltsÄ en kopp kaffe klockan 11 pÄ förmiddagen) serverades Lina och jag saft till en början. Men nÄgon av dessa fikastunder ville Lina och jag vara som farmor och farfar och dricka samma sak som de drack. Och det var sÄ det började. 

Jag tycker om starkt kaffe. Kaffe ska smaka mycket. Vattnigt och smaklöst kaffe Àr nÄgot av det vÀrsta jag vet! Det Àr helt enkelt inte alls gott! 

Till en början drack jag svart kaffe i ett antal Är. Men sedan blev jag tvungen att börja lyssna pÄ bÄde min mage och min Refluxsjukdom som bÄda tvÄ talade om för mig att det blev alldeles för starkt med svart kaffe. 

SÄ var jag tvungen att börja tillsÀtta mjölk. Till en början bara vÀldigt lite men sedan allt mer för att det överhuvudtaget ens ska gÄ att fortsÀtta dricka kaffe.
 
Det Àr, som i stort sett ALLT Àr med mig, en vÀldigt dÄlig kombination att jag som svart, starkt kaffe-Àlskare har sÄna jÀkla problem bÄde med magen, tarmarna och matstrupen och massa refluxer (uppstötningar). Det Àr sÄn otur!  

Jag Àlskar verkligen kaffe och just kaffe Àr en sÄdan sak jag verkligen kan gÄ och lÀngta efter. Men jag dricker det inte varje dag. Det gÄr tyvÀrr inte för min kropp. 

Det finns sĂ€mre saker att drömma om och lĂ€ngta efter Ă€n en god kopp starkt, svart kaffe! ☕❀
Namn:
Kom ihÄg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar:
1 Anonym
skriven :

Jag har bĂ„de crohns & korttarmsyndrom samt transversostomi med vĂ€ldigt höga flöden. Innan jag blev "sjukligt sjuk" sĂ„ var jag en kaffeĂ€lskare av STORA mĂ„tt, kaffe var lite av mitt livselixir!😋👌 Men allteftersom jag blev sĂ€mre sĂ„ fick jag ett ultimatum av min duktiga & kloka dietist, hon sa att jag absolut kan fortsĂ€tta att dricka kaffe - men inte i kopiösa mĂ€ngder. Dessutom fick hon mig att gĂ„ över till "snabbkaffe" (frystorkat) eftersom det kaffet inte innehĂ„ller nĂ„gon garvsyra!
(Garvsyran Ă€r ju det som vĂ„ra magar oftast reagerar negativt pĂ„đŸ˜Ł)
I början var det svĂ„rt, det Ă€r en tillvĂ€njningsprocess, men nu dricker jag enbart "snabbkaffe" sedan flera Ă„r tillbaka & blir illamĂ„ende direkt om jag försöker dricka annat kaffe. Dock har jag alltid mjölk i & har Ă€ven dragit ner pĂ„ antalet koppar/dag & numera Ă€r det 2 koppar varje morgon som gĂ€ller, det Ă€r min dagliga kafferanson!😊
Det kanske kan vara vĂ€rt att prova Ă€ven för dig, dĂ„ skulle du kanske kunna dricka Ă„tminstone EN kopp av ditt Ă€lskade kaffe varje dag?â€ïžđŸ˜‡

Svar: Det lÄter vÀldigt jobbigt för dig. Jag Àr sÄ ledsen för din skull att du haft den stora oturen att drabbas av de sjukdomar du har. JasÄ Àr det sÄ? Att det Àr bÀttre att dricka sÄnt snabbkaffe om man har nÄgon form av mage-tarmsjukdom?
SÄ spÀnnande att det nu Àr sÄ att du inte tÄl vanligt bryggkaffe mm utan att du (din mage och tarmar) har lÀrt sig/vant sig vid snabbkaffe som Àr bÀttre. Det Àr ju otroligt bra!
Eftersom att jag ocksÄ Àr en stor kaffeÀlskare och dÄ jag ocksÄ har en inflammatorisk tarmsjukdom finner jag detta mycket intressant. Och jag Àr vÀldigt glad och tacksam för att du delade med dig allt detta samt din kunskap om detta Àmne.
Jag ska testa att utesluta vanligt bryggkaffe med mm och enbart dricka snabbkaffe. Tack sÄ mycket för det tipset! HÀrligt att du kommenterade hÀr och delar med dig. Det Àr vi troligtvis flera som uppskattar denna information. Tack,.
Ja, det Àr absolut vÀrt att prova, absolut! Tack!
Ps Hoppas att du fortsÀtter lÀsa och följa mig hÀr i bloggen och du Àr vÀlkommen att kommentera nÀr du vill!
Hanna Andersson

2 Anonym
skriven :

â€ïžâ€ïžâ€ïžđŸ¶â€ïžâ€ïžâ€ïžđŸ€—đŸ€—đŸ„°đŸ˜˜đŸ˜˜đŸ’™đŸ’™I-M

Svar: <333 <333
Hanna Andersson