I söndags kväll ställde sig Lina och mamma i köket. Lina hade bestämt sig för att göra ingefärsshots. Och med mammas hjälp gjorde hon också det. Och nu ska jag dela med mig av hennes recept, samt tillvägagångssättet samt visa några bilder på det färdiga resultatet.
Jag tänker att det mycket väl kan vara någon av er, mina kära läsare, som är sugen på att testa detta. Därför delar jag med mig av recept och om hur man gör. Det är Linas egna recept och det är hon som står för informationen och den färdiga "produkten". Jag förmedlar bara recept och bilder.
Och om sanningen ska fram har jag inte ens smakat på denna ingefärs shot och jag kommer inte heller att göra det. Det finns inte en chans att jag gör det. Jag står knappt ut med doften av ingefära och jag kan meddela att det fortfarande doftar ingefära i nästan hela huset.
För att inte tala om i sopporna, matåtervinningen, där det ligger ingefärsskal. Jösses så starkt det doftar där. Det sticker i näsan och känns i stort sett outhärdligt. Tur då att jag är i köket väldigt sällan och att det är ännu mer sällsynt att jag slänger soppor och matröster.
Nu kan man ju lätt tro att jag är väldigt bortskämd om man läser det här sista. Men ni, mina kära läsare, vet ju att så inte är fallet utan att det är min brist på energi som gör detta. Inte att jag är bortskämd.
De som känner mig vet att jag inte tål stark mat på grund av min mage samt refluxsjukdomen jag tyvärr är svårt drabbad av och som jag lever med sedan födsel. Den påverkar mig dessvärre väldigt mycket och negativt redan som det är, utan att jag äter stark mat.
Jag har aldrig kunnat äta stark mat eller dricka starka drycker, eller för den delen dricka mycket kolsyra eller kaffe eller mycket sura drycker, eftersom att det gör att jag mår ännu sämre i refluxen.
Men nu tillbaka till ingefärsshoten och receptet.
Recept:
1 liter vatten
300 gram färsk ingefära
3 st citroner
1 dl honung
1 msk gurkmeja
Så här gör du: Häll vattnet i en kastrull. Skala och hacka ingefäran. Lägg i vattnet och sjud i 20 minuter. Viktigt att det inte kokar då mycket av nyttigheterna försvinner då. Efter 20 minuter ta av vattnet från plattan och låt svalna något, sila sedan bort ingefäran. Blanda i honung och gurkmeja. Rör ordentligt så honungen löser upp sig. Ställ för att svalna helt. Pressa citronerna. Häll i och blanda. Sila sedan igen. Höll på flaska som går att försluta och förvara i kylskåpet. Håller i över en månad. Servera sedan i små glas, alternativt shotglas.
Här har vi då en flaska på en liter fylld med ingefärsshoten. Jag vet inte varför, men det beror antagligen på ljuset, men drycken ser mörkare ut på bild än den är i verkligheten. Det är inte de bästa bilder jag tagit, om man säger så! Men men. De får duga. ❤️ Tack Lina för att du delade med dig av recept och tillvägagångssätt och tack för att du tillät mig göra ett blogginlägg om ditt experimenterande i köket! ❤️
Du är verkligen inte bortskämd. Jag har otroligt svårt för lukter och stark mat. Jag tål ingenting som luktar, förstår om en del tycker jag överdriver. Men dofter av mat, kryddor, till och med en som kom och hade tyggummi med fruktsmak fick jag huvudvärk/ migrän av. Så du är inte ensam om det. Du är den finaste mest omtänksamma människa jag känner. Skulle aldrig kalla dig bortskämd. Min fina kära vän❤️❤️🐶❤️❤️💙💙🥰🤗I-M