hannaslillaliv.blogg.se

Jag heter Hanna Andersson och är 27 år gammal. Mitt liv är inte alltid det enklaste att leva. Jag lever med tre "huvud-diagnoser" som alla är svåra, kroniska sjukdomar, ME (Myalgisk encefalomyelit), EDS (Ehlers-Danlos syndrom), Fibromyalgi, diagnoser jag fått efter många års sökande efter orsak för min kropps dåliga mående. Jag har också segmentall rörelsesmärta i ryggen, sju diskbråck, en svår refluxsjukdom samt en tarmsjukdom. Det är med andra ord ingen dans på rosor, mitt liv eller min vardag. Men jag har så mycket positivt och så mycket att vara glad över och leva för! Min egna- och två bonushundar, familj och vänner betyder allt för mig. Detta är lite om mig, min vardag och mitt lilla liv!

Det är verkligen inte enkelt att vara sjuk i onsynliga sjukdomar och syndrom...!

ME och Fibromyalgi är två väldigt dumma sjukdomar eftersom de är osynliga. Det är ju tyvärr så att det som inte syns väldigt ofta betraktas som att det inte heller finns. Hur fel det nu än är så är det tyvärr så. Det är de flestas uppfattning, det som inte syns det finns inte.

Sjukdomar som cancer kan ju synas om man får cytostatika (cellgifter) och tappar håret och tvingas operera bort ett bröst eller ett födelsemärke eller en tumör i huvudet som lämnar stora ärr och andra spår efter sig.

En sjukdom som Parkinson kan synas för att den sjuka kan drabbas av svåra ryckningar/skakningar/darrningar och ett medfött tillstånd som skador på hjärnan som påverkar rörelsen, förmågan att gå och stå mm (som till exempel CP-skador) syns oftast tydligt.

Men så finns det sjukdomar som till synes inte finns då de är helt osynliga. Det går inte att se på en människa om han/hon är drabbad eftersom "problemen"/symtomen inte syns. De sitter på insidan i form av värk, yrsel, huvudvärk, illamående, utmattning och liknande som inte syns, som inte går att identifiera om man tittar på den sjuka personen.

Osynliga sjukdomar är så dumma på det sättet, så svåra. Hur ska en utomstående förstå vidden av problemen/symtomen sjukdomen ger om de inte syns? Man kan såklart berätta, försöka förklara.

Men hur mycket man än förklarar och försvarar som osynligt sjuk går besvären ändå inte att SE. Och de flesta verkar vara HELT inställda och på det klara med att det som inte syns inte heller finns.

På det sättet är ME och fibromyalgi väldigt dumma sjukdomar att drabbas av. Som sjuk i ME och fibromyalgi tvingas man kämpa lite extra i motvind just pågrund av det, att symtomen och lidandet inte syns. Inte så kul för den drabbade. Inte roligt alls, faktiskt...

En av anledningarna till att jag skaffade denna tatuering är just att sjukdomarna (och syndromet som EDS ju är) är osynliga. Men i form av färgat bläck på min kropp blir de synliga, åtminstone på ett sätt. En annan anledning är att denna tatuering kan dra uppmärksamhet till sig och då kan jag förklara och berätta vad ME, fibromyalgi och EDS är för något.

Tatueringen är i form av ett så kallat "awareness ribbon" (ett sånt band som rosa bandet, bröstcancer representerar. Blå står för ME, lila står för fibromyalgi och det zebramönstrade står för EDS. Jag vill tillägga att designen av tatueringen och färgläggningen helt och hållet är min egen design/idé och jag är otroligt nöjd med hur tatueringen blev! 💙💜❤️ 

Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar:
1 Anonym
skriven :

Hej fina du!
Hur kan jag komma i kontakt med dig! Hittar inte din mailadress!
Johanna/ [email protected]

Svar: Hej! Min mejladress är: [email protected]

Där kan du skriva det du vill!
/Hanna
Hanna Andersson

2 Anonym
skriven :

Det är tungt nu. Visst vore det enklare att nu när vi ändå blev sjuka kunde vi fått en ”riktig” sjukdom som läkare och alla andra såg att vi är sjuka. Men vi får hoppas på att en dag blir våra sjukdomar synliga och accepterade.Ha en dag älskade Hanna❤️❤️🐶❤️❤️💙💙💙I-M

Svar: Ja, visst är det tungt, Ing-Marie! Det är det verkligen. :( Ja, det hade varit extremt, otroligt mycket lättare för oss! Tänk OM vi hade fått någon sjukdom som MS eller liknande istället! Tänk OM!
Vi får verkligen hoppas att den dagen kommer så snart det bara går! Inte bara för din och min skull utan för ALLA ME-sjuka människor världen över samt för våra familjer!
Ha en dag, älskade du <333
Massa kramar och all kärlek till dig <333 <333
Hanna Andersson