hannaslillaliv.blogg.se

Jag heter Hanna Andersson och är 27 år gammal. Mitt liv är inte alltid det enklaste att leva. Jag lever med tre "huvud-diagnoser" som alla är svåra, kroniska sjukdomar, ME (Myalgisk encefalomyelit), EDS (Ehlers-Danlos syndrom), Fibromyalgi, diagnoser jag fått efter många års sökande efter orsak för min kropps dåliga mående. Jag har också segmentall rörelsesmärta i ryggen, sju diskbråck, en svår refluxsjukdom samt en tarmsjukdom. Det är med andra ord ingen dans på rosor, mitt liv eller min vardag. Men jag har så mycket positivt och så mycket att vara glad över och leva för! Min egna- och två bonushundar, familj och vänner betyder allt för mig. Detta är lite om mig, min vardag och mitt lilla liv!

Lyssna på det jag menar, inte på det jag försöker säga!

På tal om det jag skrev i gårdagens inlägg vill jag ta upp en sak till som har med det jag brukar säga till min familj att göra. 

Nämligen: lyssna på det jag menar, inte på det jag försöker säga 
 
Den mening säger jag till mamma, pappa och Lina då och då för att påminna dem om att de ska försöka göra just det, lyssna på det jag menar, inte på det jag försöker säga, men misslyckas att få fram på ett vettigt sett. 

Jag säger det till dem av den anledning att min svåra hjärntrötthet och ME-hjärna gör att jag har svårt att prata helt korrekt.
 
Men detta ordspråk (om man nu kan kalla det för det, ett ordspråk?) eller denna mening, kan användas i betydligt fler sammanhang än så.
 
Och jag tycker att det är en ganska bra mening, om man funderar lite kring vad den faktiskt betyder, vad man menar och ber om när man säger denna mening till någon, tycker jag att meningen och dess innebörd är viktigt. 

Det ÄR viktigt att försöka fokusera på samt lyssna på det en person menar, det hon vill säga, det hon vill få fram, och att inte bara stirra sig blind på det hon försöker få fram men inte riktigt lyckas leverera på ett bra och lättförståeligt och korrekt sätt. 

Det är så många gånger man medvetet missuppfattar det som sägs och låtsas att man inte förstår vad det är personen man pratar med försöker säga, framförallt i konflikter, bara för att meningen inte levereras rätt eller för att personen fastnar och inte kommer på ett bra ord osv osv. 

Men det är bara dumt. Så dumt! Om alla bara försökte förstå vad det är personen i fråga menar, istället för att enbart fokusera samt stirra sig blind på det som sägs, skulle vi kunna undvika många gräl och konflikter samt att personen i fråga känner sig korkad för att hon till exempel inte helt fick fram, fick sagt, det hon tänkte, det hon ville få fram. Det hon menade. 

Så tänker jag i alla fall. Om ni, mina kära läsare, håller med mig eller inte är ju däremot en helt annan sak! TACK för att ni läser! Tack. 💙💙💙
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar:
1 Anonym
skriven :

Den var bra👌Jag lånar den av dig. Det är inte lätt att göra sig förstådd för någon som inte känner oss så bra eller har fantasi nog för att lista ut vad vi vill säga. Det leder ofta till missförstånd och jobbiga onödiga diskussioner. Jag förstår att din familj vet vad du vill ha sagt. Själv måste jag vara ganska tydlig med vad jag menar för att bli förstådd. Vilket tar enormt på energin. Ett riktigt exempel på det är hemtjänsten. De har inte lyssnat på mig sedan höstas. Nu har de problem med att förstå varför jag inte kan ta mot en som kommer första gången och inte känner mig eller vet vad jag behöver för hjälp. Jag kan inte vara uppe och visa runt. Men de tycker att hon lär sig, hur tänker jag. Hon är duktig och vill mycket, men det hjälper inte. De förlorar massor av ersättning för mig nu när jag dragit ner tiden. Därför försöker de sätta in fler timmar på mig. Men har inte ork. Det är lite svårt med språket och förståelsen när jag förklarar. De skulle behöva försöka lyssna på vad jag menar. Men de sitter på kontoret och vet inget om arbetet som utförs i hemmen. Jag tar till mig det du skriver, som vanligt. Kanske någon får sig en tankeställare. Önskar att jag slapp ha hjälp över huvud taget. Men nu är det så och jag får finna mig i det så länge. Tack för allt klokt du skriver. Jag lär mig något varje dag som du skriver. Ha en dag med Trisse om han inte besöker sitt nya hem idag🐶. Så roliga nyheter, men förstår att det blir tomt även om ni ses ofta. Kramar min fina älskade Hanna❤️🤗❤️🐶👩‍❤️‍💋‍👩💙💙I-M