hannaslillaliv.blogg.se

Jag heter Hanna Andersson och är 27 år gammal. Mitt liv är inte alltid det enklaste att leva. Jag lever med tre "huvud-diagnoser" som alla är svåra, kroniska sjukdomar, ME (Myalgisk encefalomyelit), EDS (Ehlers-Danlos syndrom), Fibromyalgi, diagnoser jag fått efter många års sökande efter orsak för min kropps dåliga mående. Jag har också segmentall rörelsesmärta i ryggen, sju diskbråck, en svår refluxsjukdom samt en tarmsjukdom. Det är med andra ord ingen dans på rosor, mitt liv eller min vardag. Men jag har så mycket positivt och så mycket att vara glad över och leva för! Min egna- och två bonushundar, familj och vänner betyder allt för mig. Detta är lite om mig, min vardag och mitt lilla liv!

Nu har jag äntligen nytvättat hår!

Lina hjälpte mig att duscha och tvätta håret igår. Jag har aldrig haft så här fett/smutsigt hår som jag hade idag innan hårtvätten. Jag skäms över att säga detta, men kommer säga det ändå: jag har inte tvättat håret på nästan fyra veckor. Ja, så är det att vara svårt ME-sjuk. Prioriteringarna är att äta, dricka och gå på toa och försöka stå ut, överleva. Dusch och framförallt hårtvätt blir därför inte alls prioriterat eftersom att energin inte finns till att ens göra det mest nödvändiga (äta, dricka mm).

Att duscha och tvätta håret är en riktigt stor ansträngning för mig och det leder alltid till en krasch. Att sitta på duschpallen är helt och hållet vidrigt för ryggen och alla diskbråck och att tvinga mig själv att sitta upp är riktigt utmattande. Jag har såklart tvättat mig vid handfatet varje dag men att sitta ner i duschen och utsättas för dem tortyr som en dusch faktiskt är för mig går inte att göra oftare än varannan/var tredje vecka.

Sjukt, tycker säkert många. Ja, det kan tyckas. Men det är som sagt så det är när man är riktigt svårt sjuk i ME. Den totala utmattning, överkänslighet som hjärnan har och allt annat går inte att jämföra med något annat. Bara de som är (eller har varit) lika svårt sjuka i ME som jag förstår vad detta "liv" innebär. Klarar man inte av att äta mer än två, max tre, gånger per dag för att det kräver för mycket energi är det inte så konstigt att man inte klarar av att duscha mer än någon gång i månaden. Det är sorgligt men sant.

Det var i alla fall väldigt skönt att gå och lägga sig med nytvättat, borstat, fint hår igår kväll. Tack Lina för att du hjälpte mig. Jag har inte sovit en blund i natt heller. Förra natten fick jag ungefär en timmas sömn. Jag längtar nästan tills ikväll då jag ska ta mina starka sömntabletter och äntligen får sova. Värken är outhärdlig och lindras bara pyttelite av alla starka smärtlindrande. Jag försöker stå ut, men det är inte lätt. Att jag har väldoftande, fint hår gör ändå det hela lite, lite bättre. Det är en skön känsla att ha nytvättat hår. En känsla jag får uppleva alldeles för sällan, tyvärr.

Såhär tjusigt var mitt hår efter förra tvätten då mamma gjorde en fin fläta. Det har jag inte nu men det är fint ändå. Och just eftersom att det är så sällan jag får uppleva den härliga känslan av att ha nytvättat hår njuter jag så mycket det bara går när det väl händer! 👍

Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar:
1 Katarina
skriven :

Så skönt att du klarat dusch och hårtvätt : ) Tror inte någon frisk person kan förstå hur ALLA saker kostar med försämring vid svårare ME. Du har verkligen fint hår, Hanna! Hoppas du får en lugn dag med återhämtning. Många kramar fina vän <333

Svar: Ja, det var skönt och det var verkligen välbehövligt! Nej, det kan ingen frisk person förstå. Inte heller någon med lättare former av ME. Det behöver upplevas för att gå att förstå. Tack så mycket! <3 Många kramar fina vän <333
Hanna Andersson

2 Kristina
skriven :

Hej Hanna!
Hittade hit efter att ha läst ditt fina inlägg på marsvinssidan på fb. Jag har själv två goa marsvinsbröder som förgyller mitt och min familjs liv! Drömmer om en hund eller två men det får vara en dröm ett tag till!
Jag blev så oerhört drabbad och tagen av det du skrev där och det jag nu läst här.
Jag undrar om du har tillgång till bad? Jag tänker att kroppen i tyngdlöst tillstånd skulle göra mindre ont? Att det kunde avlasta och lindra? Att det varma vattnet kunde hjälpa?
Många kramar, styrka och positiv energi skickar jag din väg!


Svar: Hej Kristina! Roligt att du hittade hit. Hoppas du är här för att stanna! Jag skriver ett (ibland två) inlägg om dagen. Jag älskar marsvin, har framförallt snöat in på de nakna- skinny- och om jag inte var sjuk skulle jag hemskt gärna ha marsvin! Men det går inte nu. Nu när jag inte ens kan ta hand om mig själv. Jag har en hund, han är familjens såklart, men jag betraktar honom ändå som min då det är jag som mestadels uppfostrat honom mm. Han heter Trisse och han är mitt ALLT. Jag skriver om honom mycket i bloggen och visar bilder på honom eftersom att han är en så stor del av mitt liv.
Nej, jag har inte tillgång till bad, vi har bara dusch här hemma. Ibland har jag upplevt att det kan vara skönt att bada och ibland triggar det bara nervsmärtorna och leder till mer smärta och obehag. Det är olika gånger. Problemet med vatten och tyngdlösheten är också att det är svårare att känna hur trött man blir, så risken är att man tar ut sig för mycket och har man ME, som jag har (har mycket svår ME) kraschar man efteråt när man tagit ut sig för mycket, så det är inte bra.

Många kramar, styrka och kärlek till dig <3
Hanna Andersson