hannaslillaliv.blogg.se

Jag heter Hanna Andersson och är 27 år gammal. Mitt liv är inte alltid det enklaste att leva. Jag lever med tre "huvud-diagnoser" som alla är svåra, kroniska sjukdomar, ME (Myalgisk encefalomyelit), EDS (Ehlers-Danlos syndrom), Fibromyalgi, diagnoser jag fått efter många års sökande efter orsak för min kropps dåliga mående. Jag har också segmentall rörelsesmärta i ryggen, sju diskbråck, en svår refluxsjukdom samt en tarmsjukdom. Det är med andra ord ingen dans på rosor, mitt liv eller min vardag. Men jag har så mycket positivt och så mycket att vara glad över och leva för! Min egna- och två bonushundar, familj och vänner betyder allt för mig. Detta är lite om mig, min vardag och mitt lilla liv!

Det som inte dödar gör dig starkare...NEJ!

Jag avskyr detta ordspråk/talesätt av den enkla anledning att det inte alls stämmer! Det finns ingenting som säger att det som inte dödar sig härdar dig eller gör dig starkare. För så är det inte! Saker som inte dödar dig, men som är tuffa att gå igenom, kanske traumatiska och smärtsamma att gå igenom, som sjukdomar, övergrepp, mobbing, misshandel osv osv gör dig inte per automatik starkare.

Visst är du erfarenheter rikare, men du är också antagligen antingen traumatiserad, rädd, deprimerad, orolig, full av ångest och skam och skuld, du har fått dåligt självförtroende och en dålig självkänsla och mår dåligt.

Visst kan det vara så att det som inte dödar faktiskt har gjort dig starkare. Så kan det absolut vara. Men som ordspråk/talesätt är det fullkomligt uruselt och ger bara en ofta väldigt felaktig bild av hur verkligheten ser ut. Tuffa saker man är med om kan göra dig starkare, men det kan också göra att du mår otroligt dåligt, så dåligt att det påverkar hela ditt liv på ett negativt sätt.

Jag får hör detta ordspråk/talesätt då och då i samband med min situation, som om mina sjukdomar, som förhoppningsvis inte kommer döda mig, kommer göra mig starkare. Men det är skitsnack även där. För mycket svår ME har aldrig någonsin gjort någon starkare. Tvärt om. Svagare än jag är nu har jag aldrig varit. Och svagare blir jag.

Detta ordspråk/talesätt borde slopas. Nu. Och för att förtydliga. Det är ju inte ordspråket/talesättet i sig jag avskyr, utan det är att innebörden är så fel och att jag hört det så många gånger och det gör fysiskt ont i mig att höra någon säga så till mig om min situation. Det är därför jag inte tycker detta ordspråk/talesätt är bra. Det stämmer inte ens.

Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar:
1 Nilla
skriven :

Det är oerhört okänsligt av folk att använda ett sådant ordspråk till dig i din situation. Det passar mycket bättre med "vanliga" motgångar som man stöter på i livet. Kram

Svar: Japp, det är det verkligen! Har fått höra det flera gånger. Precis. Kram <3
Hanna Andersson

2 Anonym
skriven :

Åh, jag HATAR också det uttrycket! Kraaaaaaaaaaaaaaaaaaaam och puss från din Enhörning 💖💖💖💖💖💖💖💖💖

Svar: Det förvånar mig inte, min älskade vän! För vi brukar tycka precis samma du och jag! <3 Massa massa kramar och kärlek och pussar min älskade Enhörning <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3
Hanna Andersson

3 Anonym
skriven :

Avskyr det uttrycket. Tror ingen som använder det har varit i vår sits eller haft andra svåra sjukdommar. Rent skitsnack. Kramar älskade vän ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️I-M

Svar: Jag med! Nej, så är det verkligen. Ja, det är skinsnack. Verkligen. Kramar älskade, finaste vän <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3
Hanna Andersson