hannaslillaliv.blogg.se

Jag heter Hanna Andersson och är 27 år gammal. Mitt liv är inte alltid det enklaste att leva. Jag lever med tre "huvud-diagnoser" som alla är svåra, kroniska sjukdomar, ME (Myalgisk encefalomyelit), EDS (Ehlers-Danlos syndrom), Fibromyalgi, diagnoser jag fått efter många års sökande efter orsak för min kropps dåliga mående. Jag har också segmentall rörelsesmärta i ryggen, sju diskbråck, en svår refluxsjukdom samt en tarmsjukdom. Det är med andra ord ingen dans på rosor, mitt liv eller min vardag. Men jag har så mycket positivt och så mycket att vara glad över och leva för! Min egna- och två bonushundar, familj och vänner betyder allt för mig. Detta är lite om mig, min vardag och mitt lilla liv!

Helvetes klåda och jobbiga immunförsvar som överreagerar på precis allt...

Jag har svår klåda över hela kroppen, hela tiden. Värst brukar det bli på eftermiddagen/kvällen. På morgonen kan jag faktiskt vara helt utan klåda ibland, om jag har tur. Jag trodde ju först denna hemska klåda berodde på massa allergier, att jag blivit överkänslig mot massa födoämnen. Därför började jag äta låghistamin-kost (alltså såna livsmedel som inte är så allergena-allergiframkallande). Men vad hjälpte det?!

Jag tog upp detta problem, det är faktiskt ett stort problem då det är riktigt plågsamt och psykiskt påfrestande att gå runt med klåda från helvetet hela tiden, med min läkare. Hon sa direkt att hon inte tror det är allergier som är boven i dramat utan mitt immunförsvar. Mitt immunförsvar är helt uppochner, det vet jag redan. Å ens sidan är mitt försvar mycket, mycket besatt. Å andra sidan är mitt immunförsvar överaktivt. Det är vad som sker och vad som ger mig denna hemska klåda, tror min läkare. Min kropp reagerar på allt och alla, mat jag äter, material jag kommer i kontakt med osv och reagerar då med världens klåda.

Det är därför jag inte märkt någon skillnad när jag ändrade i kosten eller när jag uteslöt något jag reagerade på. För ena dagen tål jag potatis och nästa dag inte. Ena dagen tycker mitt immunförsvar att tvättmedlet är helt okej för att nästa dag se tvättmedlet som att stort hot som måste reageras mot. Det är både väldigt knepigt och väldigt jobbigt. Och det går nog tyvärr inte riktigt att göra något åt. Men det är skit att ha helvetes klåda hela tiden och ett immunförsvar som konstant både under- och överreagerar...

Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar:
1 Nilla
skriven :

Klåda är ju så jobbigt. Kram

Svar: Ja, fy. Klåda är ett helvete! Kram
Hanna Andersson

2 Netti Starby
skriven :

Nej fy för klåda! Kramis

Svar: Verkligen fy för klåda! :( Kram
Hanna Andersson

3 N
skriven :

Har du hört talas om histaminintolerans? Det verkar ju vara vanligt att ha ihop med ME. Då är det ju inte ett specielt födoämne som en inte tål, utan mer saker som samspelar så en får symtom om det ihop blir för mycket histamin.

Hoppas hur som att klådan ska minska, klpda är så jobbigkt

Svar: Ja, det har jag hört talas om och jag har skrivit lite om det i ett inlägg som kommer imorgon morgon. Jag har testat att äta låg-histamin-kost, men det har inte gjort någon skillnad. Det är inte allergi som är bekymret, utan immunförsvaret. Visst blir det mycket histamin när man äter olika födoämnen, men jag har aldrig haft bekymmer med allergier tidigare, så jag tror mer på immunförsvar-spåret.

Tack, det hoppas jag med, det är verkligen jobbigt.
Hanna Andersson

4 ME alltidvila
skriven :

Jobbigt... Kram <3

Svar: Mycket :( Kram <3
Hanna Andersson

5 Katarina
skriven :

Fy, så jobbigt med klåda : ( Immunsystemet i våra ME-kroppar är helt satt ur spel : ( Jag har haft allergi mot gräspollen sedan jag var barn och ätit mediciner men för två år sen försvann allergin. Tyvärr fick jag andra helvetiska problem i stället så hade hellre behållt min pollenallergi ; ) Enl min läkare så beror allt detta på att immunsystemet inte fungerar i ME-kropparna...så tufft iaf. Hoppas din klåda lugnar ner sig lite. Många kramar fina vän <333

Svar: Det är riktigt jobbigt att jämt ha sån klåda. Blir galen, känner jag! Ja, det är helt satt ur spel. Jag har aldrig varit allergisk mot någon pollen eller så, bara överkänslig mot nötter. Ja, det är ju så. Tack, det hoppas jag med. Tar allergimediciner för att få klådan att lägga sig, men det hjälper inte. :(
Många kramar fina vän <333
Hanna Andersson