hannaslillaliv.blogg.se

Jag heter Hanna Andersson och Àr 27 Är gammal. Mitt liv Àr inte alltid det enklaste att leva. Jag lever med tre "huvud-diagnoser" som alla Àr svÄra, kroniska sjukdomar, ME (Myalgisk encefalomyelit), EDS (Ehlers-Danlos syndrom), Fibromyalgi, diagnoser jag fÄtt efter mÄnga Ärs sökande efter orsak för min kropps dÄliga mÄende. Jag har ocksÄ segmentall rörelsesmÀrta i ryggen, sju diskbrÄck, en svÄr refluxsjukdom samt en tarmsjukdom. Det Àr med andra ord ingen dans pÄ rosor, mitt liv eller min vardag. Men jag har sÄ mycket positivt och sÄ mycket att vara glad över och leva för! Min egna- och tvÄ bonushundar, familj och vÀnner betyder allt för mig. Detta Àr lite om mig, min vardag och mitt lilla liv!

PEM... Inte roligt... đŸ€•

I torsdags var jag lite för aktiv. Jag satt upp lite för lÀnge och blev tvungen att gÄ fram och tillbaka till toaletten nÄgra gÄnger pÄ kort tid. Det tog knÀcken pÄ mig. Min energi tog totalt slut pÄ en gÄng och sedan var det till att tvinga mig göra resten. Kroppen skakade, den var full av mjölksyra och det fanns ingen kraft överhuvudtaget kvar. Men vad ska man göra nÀr magen Àr kaos och toaletten ligger tre meter frÄn sÀngen och det Àr nödvÀndigt med sÀnglÀge mellan varven?!

Att jag gjorde slut pĂ„ mig sĂ„ fullstĂ€ndigt ledde till att jag blev extra kraschad kommande dagar. PEM. AnstrĂ€ngningsutlöst försĂ€mring. Ökade symtom. Ökad vĂ€rk, ökad utmattning och trötthet. Ökad yrsel, illamĂ„ende och huvudvĂ€rk. Extra ont i halsen och extra svullna lymfkörtlar och extra tungt med andningen och extra svĂ„rt att svĂ€lja.

PEM Àr aldrig roligt. Och det slÄr aldrig fel. Tar man som ME-sjuk ut sig för mycket fÄr man ökade symtom till följd av en "krasch". PEM stÄr för Post Exertional Malaise. Och betyder just detta, anstrÀngningsutlöst försÀmring. De ökade symtomen börjar lugna sig lite för mig nu. I alla fall den vÀldigt svullna hÀlsan och de extra svullna lymfkörtlarna. Men vÀrken, utmattningen och allt det andra Àr det som det Àr med. Hemskt. Vidrigt. PlÄgsamt.

Namn:
Kom ihÄg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar:
1 Nilla
skriven :

❀❀❀

Svar: ❀❀❀
Hanna Andersson

2 ME alltidvila
skriven :

<3 <3 <3

Svar: <3 <3 <3
Hanna Andersson

3 Therese Åström
skriven :

Fy för PEM. Är sjĂ€lv extra kraschad idag. 💜

Svar: Det Àr jobbigt. Att vara i vanligt dÄlig form rÀcker gott och vÀl... Kram <3
Hanna Andersson