hannaslillaliv.blogg.se

Jag heter Hanna Andersson och Àr 23 Är gammal. Mitt liv Àr inte alltid det enklaste att leva. Jag lever med tre "huvud-diagnoser" som alla Àr svÄra, kroniska sjukdomar, ME (Myalgisk encefalomyelit), EDS (Ehlers-Danlos syndrom), Fibromyalgi, diagnoser jag fÄtt efter mÄnga Ärs sökande efter orsak för min kropps dÄliga mÄende. Jag har ocksÄ segmentall rörelsesmÀrta i ryggen, sju diskbrÄck, refluxsjukdom samt en tarmsjukdom. Det Àr med andra ord ingen dans pÄ rosor, mitt liv eller min vardag. Men jag har sÄ mycket positivt och sÄ mycket att vara glad över och leva för! Min egna- och tvÄ bonushundar, familj och vÀnner betyder allt för mig. Detta Àr lite om mig, min vardag och mitt lilla liv!

Hunden- den bĂ€sta medicinen som finns! đŸ¶â€ïž

Idag Àr det fullt hÀr i sÀngen igen. Jag ligger och vilar och myser med mina tre smÄ Àlskade hjÀrtan och funderar lite kring de positiva effekter sÀllskapet av en hund ger. Interaktionen mellan en hund och en mÀnniska, nÀrheten till en varm liten varelse, för med sig vÀldigt mÄnga positiva effekter.

TrÄngt och mysigt. Precis som det ska vara!

Att ha en hund bredvid dig leder bland annat till:
- endorfiner och mÄ-bra-hormonet oxytocin frislÀpps hos bÄde mÀnniska och hund
- stress, oro och Ă„ngest minskar
- blodtrycket sÀnks
- humöret blir lugnare, jÀmnare och gladare
- man har lÀttare att koppla av och vara hÀr och nu, precis som hunden Àr

Att Àga en hund ger mÄnga andra positiva effekter, fysiska och sociala. SÄ som att hunden behöver komma ut och gÄ och uppleva saker. Det ger perfekt vardagsmotion och trÀning alla dagar, Äret om. Att vara ute i friska luften och röra sig leder inte bara till ett fysiskt vÀlbefinnande utan bidrar Àven till att psyket och sjÀlen mÄr bra.

Det sociala med att ha en hund Àr oslagbart. Hundtricket fungerar verkligen och Àr man ofrivilligt ensam, singel och/eller vill ha nya vÀnner Àr hunden till perfekt hjÀlp. Man kan göra mÄnga olika sociala saker med hunden som inte bara leder till nya sociala kontakter utan som ocksÄ Àr bra för den fysiska och den psykiska hÀlsan. Exempel pÄ det Àr att gÄ en kurs, gÄ med pÄ gemensamma hundpromenader eller bara gÄ pÄ stan med sin hund. Hundtricket! För att inte tala om att du aldrig Àr helt ensam som hundÀgare. Den fyrbenta vÀnnen finns alltid dÀr vid ens sida och vÀntar pÄ en nÀr man kommer hem.

Jag kommer inte lÀngre ut pÄ promenad. Men gÀllande allt annat fÄr jag fortfarande samma fördelar som hundÀgare nu som tidigare. Och de positiva fysiska, psykiska och sociala effekterna Àr tveklöst som allra viktigast nu nÀr jag Àr sjukare Àn nÄgonsin. Det kÀnslomÀssiga stöd, vÀrmen, nÀrheten, glÀdjen och uppmuntran hundarna ger mig Àr helt fantastisk. De fÄr mig att orka fortsÀtta kÀmpa och överleva.

Det Àr alltsÄ inte svÄrt att sÀga att hundar ger oss mÀnniska en bÀttre hÀlsa och ett större vÀlbefinnande genom att bara finnas med oss och vid vÄr sida. Jag skulle till och med vilja sÀga att hundar Àr vÀrldens bÀsta medicin! Men jag bör ocksÄ höja ett varningens finger gÀllande denna "medicin". Hundar Àr starkt beroendeframkallande och gÄr absolut inte att sluta med, varken med eller utan nedtrappning. Abstinensen blir livslÄng. Har man vÀl skaffat en hund Àr man fast och kan inte leva utan dem. Tro mig, jag lovar och mÄnga, mÄnga med mig vittnar om samma sak.

Ju fler smÄ hundkompisar i sÀngen desto bÀttre! Bör kanske Àven informera om att det finns risk för tillvÀnjning nÀr man Àger en hund. Det innebÀr alltsÄ att man bara vill ha fler och fler smÄ fyrbenta Àlsklingar. Men dÄ hund-medicinen Àr en medicin utan biverkan gör det inget. För som sagt, ju fler desto bÀttre! 

DÀrför, ha alltid en liten/mellanstor/stor fyrbent kompis vid din sida. Det gör dig lyckligare, gladare och vardagen lÀttare och mer bekymmersfri. Hundar Àr livet! SÄ enkelt Àr det.

Namn:
Kom ihÄg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar:
1 Katarina
skriven :

SÄ hÀrligt och roligt och intressant inlÀgg : ) Tror dig verkligen med att det Àr varning för tillvÀnjning ; ) Hoppas resterande av din dag fÄr vara med fortsatt hundmys. MÄnga kramar fina vÀn <333

Svar: Tack sÄ mycket, Katarina <3 Det Àr sÄ som jag varnar för, verkligen! ;) Tack, det blev fortsatt mycket mys. SvÄrt med annat med dessa smÄ Àlsklingar inom rÀckhÄll! ;)
MÄnga kramar fina vÀn <333
Hanna Andersson