hannaslillaliv.blogg.se

Jag heter Hanna Andersson och Àr 23 Är gammal. Mitt liv Àr inte alltid det enklaste att leva. Jag lever med tre "huvud-diagnoser" som alla Àr svÄra, kroniska sjukdomar, ME (Myalgisk encefalomyelit), EDS (Ehlers-Danlos syndrom), Fibromyalgi, diagnoser jag fÄtt efter mÄnga Ärs sökande efter orsak för min kropps dÄliga mÄende. Jag har ocksÄ segmentall rörelsesmÀrta i ryggen, sju diskbrÄck, refluxsjukdom samt en tarmsjukdom. Det Àr med andra ord ingen dans pÄ rosor, mitt liv eller min vardag. Men jag har sÄ mycket positivt och sÄ mycket att vara glad över och leva för! Min egna- och tvÄ bonushundar, familj och vÀnner betyder allt för mig. Detta Àr lite om mig, min vardag och mitt lilla liv!

Olika typer av trötthet! đŸ˜ŽđŸ’€

Det finns olika typer av trötthet. Jag kommer rada upp nÄgra jag kÀmpar mot varje dag, det finns sÀkert fler, men det Àr följande jag tÀnker pÄ nÀr det kommer till trötthet och liknande.

* "VANLIG" TRÖTTHET kĂ€nner vi nog alla ibland, eller kanske varje dag. Trötthet efter en lĂ„ng dag pĂ„ jobbet, trötthet efter ett trĂ€ningspass pĂ„ gymmet. Orsakerna kan vara mĂ„nga men denna trötthet Ă€r helt naturlig och inte farlig sĂ„ lĂ€nge man fĂ„r chans till sömn, vila och Ă„terhĂ€mtning. Detta Ă€r en typ av trötthet som faktiskt gĂ„r att vila bort, det Ă€r inte alla som gör det.

* SJUKLIG TRÖTTHET som kommer av en sjukdom, dĂ„ syftar jag pĂ„ somatiska sjukdomar eftersom psykiska ofta ter sig annorlunda och alltsomoftast gĂ„r att vila bort. Det gör inte den hĂ€r sjukliga tröttheten, som jag lider av pĂ„ grund av bĂ„de ME, EDS och fibromyalgi som alla har sjuklig trötthet som ett symtom. Denna sjukliga trötthet finns dĂ€r hela tiden. Morgon, middag kvĂ€ll. Visst kan man kanske kĂ€nna sig en aning mindre trött ibland, men det Ă€r bara tillfĂ€lligt, tröttheten finns dĂ€r för att stanna.

* SVÅR UTMATTNING som ocksĂ„ syftar pĂ„ det somatiska och inte pĂ„ psykisk/mental utmattning dĂ„ dessa skiljer sig Ă„t. Denna svĂ„ra utmattning drabbar en i allt det man för. Orkar- och energilösheten, mattheten Ă€r sĂ„ utbredd i hela kroppen. Det kĂ€nns som att ingenting fungerar. Att gĂ„ en liten promenad Ă€r lika med ett trĂ€ningspass. Lider man av mycket svĂ„r utmattning, som jag dĂ„ min ME Ă€r mycket svĂ„r/mycket allvarlig, Ă€r det som att springa ett maraton att halta ett par meter till toan. Denna svĂ„ra utmattning gĂ„r varken att vila eller trĂ€na sig fri frĂ„n. Den finns dĂ€r som ett tungt kedjetĂ€cke som Ă€r virat runt en och gör minsta aktivitet enormt energikrĂ€vande och svĂ„r att utföra.

* SÖMNIGHET Ă€r nĂ€r man kĂ€nner sig dĂ„sig i huvudet, lite trött och redo för en tupplur. Kanske gĂ„r ögonen i kors, koncentrationen Ă€r lika med noll och gĂ€spningarna avlöser varandra. Denna sömnighet kan beror pĂ„ brist pĂ„ sömn, att nĂ„got tillfĂ€lligt hĂ„ller en vaken om natten sĂ„ man inte fĂ„r den sömn och Ă„terhĂ€mtning man behöver. Eller helt enkelt att man Ă€r uppe alldeles för sent pĂ„ kvĂ€llen eller pĂ„ tok för tidigt pĂ„ morgonen. Denna sömnighet Ă€r enkel att bli av med, svaret Ă€r lite sömn! Inte svĂ„rare Ă€n sĂ„, men sömnighet kan vara vĂ€ldigt jobbigt för stunden. Om man skulle sitta pĂ„ ett möte eller vara pĂ„ barnets dansuppvisning eller sĂ„...!

Av dessa fyra olika typer av trötthet jag tog upp lider jag av tre av dem. Sjuklig trötthet, mycket, mycket svĂ„r utmattning och nu pĂ„ sista tiden Ă€ven sömnighet. Jag brukar inte vara just sömnig dĂ„ den sjukliga tröttheten och enorma utmattningen liksom tar all plats för trötthet som finns. Men i och med denna extrema sömnbrist jag lider av nu och har gjort ungefĂ€r ett halvĂ„r kan jag komma pĂ„ mig sjĂ€lv med att sitta och gĂ€spa oavbrutet. Ögonen kĂ€nns som grus och vill gĂ„ igen och jag kĂ€nner mig helt enkelt sömnig. Men bara en mycket, mycket kort stund. För sĂ„ fort jag lĂ€gger mig till rĂ€tta, sluter ögonen och försöker sova gĂ„r hjĂ€rnan upp i högvarv, registrerar alla smĂ„ ljud och varje litet intryck plĂ„gar mig till max och sĂ„ var det kört. Ingen sömn den natten heller.

Den sjukliga tröttheten och enorma utmattningen finns dÀr hela tiden. Jag Àr alltid totalt orkeslös, har ingen energi till nÄgot alls och mattheten i kroppen gör att jag varken orkar sitta eller stÄ. Jag mÄste tvinga kroppen att utföra minsta rörelse för den orkar egentligen inte. Utmattningen Àr sÄ förlamande. SÄ svÄr. Och minsta lilla, lilla jag rör mig blir den sjukliga tröttheten och den enorma utmattningen, samt den konstant vedervÀrdiga vÀrken och smÀrtan, Àn vÀrre. Att leva med sÄn hÀr svÄr sjuklig trötthet och galen utmattning Àr inte lÀtt, det Àr fruktansvÀrt tufft. Man orkar absolut ingenting och all aktivitet, Àven de allra minsta Àr som berg att bestiga med extra utmattning och försÀmring av ungefÀr hundra andra symtom som belöning.

Man blir ocksÄ vÀldigt isolerad av att leva sÄ hÀr. Vem orkar umgÄs, fika, prata, vara social, lÀmna hemmet och gÄ pÄ bio med en sÄn svÄr sjuklig trötthet och enorm utmattning. Snacka om att vara fÄngen i sin egen kropp, oförmögen att göra vad man vill. Oförmögen att vara sig sjÀlv, göra saker man brinner för och tycker Àr roligt. Oförmögen att LEVA. "Vanlig" trötthet orsakad av ett aktivt liv och sömnighet orsakad av tillfÀllig sömnbrist eller en för tidig morgon lÄter inte sÄ dumt va? Det finns olika typer av trötthet. Det kan vara vÀrt att tÀnka pÄ det nÀsta gÄng man kÀnner sig lite trött.

Trisse lider av "VANLIG" TRÖTTHET orsakad av för nycket lek med Tjorven, promenader och godissök i skogen. Denna typ av trötthet Ă€r dock enkel att sova/vila bort. SĂ„ efter en powernap med Kalle-Kamel och en stunds mys med mig i sĂ€ngen Ă€r Trisse snart pĂ„ benen igen. Pigg och med ny energi att leka och gĂ„ promenader. Den som Ă€ndĂ„ hade det sĂ„ vĂ€l! Annat Ă€r det med den satans sjukliga trötthet och svĂ„ra utmattning som inte gĂ„r att bli av med, hur mycket man Ă€n sover. Men en sak Ă€r sĂ€ker. Jag Ă€r vĂ€ldigt glad att Trisse och de flesta andra, inklusive övriga familjen, haft turen att endast drabbas av den snĂ€lla typen av trötthet, den som Ă€r helt naturlig och gĂ„r att vila bort. Det rĂ€cker gott och vĂ€l att jag fick de svĂ„ra typerna. 

Namn:
Kom ihÄg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar:
1 Bella
skriven :

Jag hoppas verkligen det löser sig med sömnen för dig, sömnbrist Àr allt annat Àn roligt.

http://nouw.com/bellss

Svar: Tack <3 Det hoppas jag med för detta Àr extremt jobbigt och vÀldigt dumt för min redan svaga kropp och trötta hjÀrna.
Hanna Andersson

2 Katarina
skriven :

Vad bra beskrivet av dig! MÄnga som har lyckan att inte vara sjuka har ju sÄ svÄrt att förstÄ skillnaden mellan "vanlig" trötthet och den vi lider av. Din lilla Trisse och andra djur har det ju bra som bara kan lÀgga sig ned lite hÀr och var och ta sina smÄ tupplurar och sedan vara redo för lek igen ; ) Vi fÄr nöja oss med att titta pÄ dem och se hur skönt de har det i alla fall : )
Kram <3

Svar: Tack sÄ mycket! SÄ Àr det verkligen. Den dÀr "jag Àr ocksÄ lite trött" Àr sÄ dum sÄ det Àr inte klokt! Det Àr en stor skillnad mellan "vanlig" trötthet och sjuklig trötthet. Ja, de Àr lyckligt lottade som bara kan ta sig en liten tupplur och sedan vara redo att springa milen! ;) Man skulle vara en liten hund ;)
Precis <3 Kram <3
Hanna Andersson

3 Netti Starby
skriven :

Vad intressant och en hel del stÀmmer pÄ mig ocksÄ. Efter att jag gick in i vÀggen sÄ blir jag tröttare av mig och dÄ pÄ vÀldigt olika sÀtt. Kramis

Svar: Visst Ă€r det intressant. Åh sĂ„ trĂ„kigt :( Hoppas du kan Ă„terhĂ€mta dig mer och mer! <3 Kram
Hanna Andersson

4 Heléna
skriven :

Ja, som om det inte rÀckte med vanlig trötthet för dig med alla andra krÀmpor och elÀndes elÀnde som stÀndigt brÄkar med dig :( Hoppas du kommer fÄ nÄgon form av hjÀlp med sömnen sÄ du Ätminstone kan fÄ kÀnna dig bara "vanligt" trött för en dag <333 MÄnga stora kramar vÀrldens finaste Hanna <333

Svar: Jag fick faktiskt sÀkert sju timmar sömn förra natten, helt otroligt bra för att vara jag, plus att jag sov ca en timma idag pÄ dagen ocksÄ. SÄ mycket sömn var vÀldigt lÀngesen jag fick. Det var tack vare 3 st Imovane av starkare styrka (7.5 mg), sÄ de fungerar hyfsat alltsÄ. Men jag kommer inte ta dem varje dag dÄ jag kommer bli tolerant pÄ en gÄng dÄ. SÄ nu gÀller det att hoppas att jag kan fÄ lite sömn Àven de nÀtter jag inte tar hÀstdoser Imovane kvÀllen innan. "Vanligt" trött Àr jag tyvÀrr ÀndÄ inte Àven om jag fÄr sova pÄ nÀtterna. Det har ME:n berövat mig chansen att fÄ vara. Men jag kan ju vara mindre "helt döende trött", sÄ det Àr det jag fÄr hoppas bli med mer sömn! <3

MÄnga stora kramar vÀrldens finaste Helena och stort, stort tack för dina fina ord om mig och min blogg inne hos dig. Blev sÄ glad <333
Hanna Andersson