hannaslillaliv.blogg.se

Jag heter Hanna Andersson och är 23 år gammal. Mitt liv är inte alltid det enklaste att leva. Jag lever med tre "huvud-diagnoser" som alla är svåra, kroniska sjukdomar, ME (Myalgisk encefalomyelit), EDS (Ehlers-Danlos syndrom), Fibromyalgi, diagnoser jag fått efter många års sökande efter orsak för min kropps dåliga mående. Jag har också segmentall rörelsesmärta i ryggen, sju diskbråck, refluxsjukdom samt en tarmsjukdom. Det är med andra ord ingen dans på rosor, mitt liv eller min vardag. Men jag har så mycket positivt och så mycket att vara glad över och leva för! Min egna- och två bonushundar, familj och vänner betyder allt för mig. Detta är lite om mig, min vardag och mitt lilla liv!

Timmar av ett konstigt JAG blir till minnesluckor...

Mamma och jag var ju hos läkaren på vårdcentralen imorse. Besöket gick helt okej, tycker jag. Som min läkare själv sa så är hon inte en neurolog, alltså inte specialiserad i nervsystemet och dess funktion och sjukdomar. Däremot är hon allmänläkare, specialiserad i allmänmedicin, och en duktig sådan. Ur hennes perspektiv tror hon att mina minnesluckor, som är svårare och mer komplicerade/allvarliga än jag orkat beskriva här i bloggen men jag ska göra ett försök nu, beror på en rad olika saker. Däribland min extrema sömnbrist.

Då jag drabbas av dessa minnesluckor, eller rättare sagt tiden som sedan blir en minneslucka, fungerar mitt korttidsminne/arbetsminne till synes helt normalt. Det betyder att jag kan svara på frågor och till och med resonera även om mitt omdöme inte är vad det borde vara och jag är en aning personlighetsförändrad. Sedan händer något i kopplingen mellan korttidsminnet till långtidsminnet. För att minnena ska övergå till långtidsminnet från korttidsminnet krävs en hel del "energi" eller "arbete". Och då jag lider av en så extremt svår sömnbrist och även extrem hjärntrötthet orkar min hjärna inte göra den övergången. Det innebär att mina minnen inte lagras. Därav minnesluckorna.

Tyvärr är det inte riktigt såhär "enkelt" i mitt fall då jag får som "attacker" som håller i sig x antal timmar då minnesluckan sedan är. Som jag nyss beskrev uppträder jag inte som mig själv, jag blir impulsiv och lite på krigsstigen- vilket är väldigt, väldigt olikt mig. Under dessa "attacker" eller timmar av mental frånvaro verkar jag även få fysiska symtom, som extra frossa och blekhet samt att mitt vänstra ögonlock blir hängande. Min blick blir också konstig, som om jag vore drogpåverkad (vilket jag återigen understryker att jag inte var/är). Något är FEL, annat än sömnbristen. Visst spelar den extrema sömnbristen och hjärntröttheten in, mycket, men jag tror att det är något neurologiskt också. Ja, förutom ME:n då. Om det är det eller inte vågar min läkare inte svara på. Men hon ser som sagt allvarligt på det. Jag med.

Min läkare rekommenderar mig att jag tar mina starka Imovane, trots detta läkemedels potens, för jag MÅSTE få sova. Min hjärna är i så akut sömnbehov att minnesluckorna och "attackerna" av mental frånvaro och konstigt uppträdande (i brist på bättre beskrivande ord) riskerar att bli ännu allvarligare och tillta i styrka om jag fortsätter lida av så svår sömnbrist. Så ikväll är det jag som tar mig en cocktail starka sömntabletter!

Min läkare lovade att skicka den journalanteckning hon gjort efter vårt besök idag till min neurolog. Han som utreder mig. Förhoppningvis kan det skynda på saker och ting. Min nya hjärnröntgen är först om knappt två veckor och i fråga om neurologi är två veckor en evighet. Just därför underströk min läkare att vi måste söka på Sahlgrenskas akut (som vi gjorde i början av detta år) om mina "attacker" och minnesluckor blir det minsta annorlunda eller svårare.

Jag känner mig chockad just nu. Jag känner inte igen mig själv. Den person jag blir för x antal timmar, den tid som sedan blir en minneslucka, är INTE jag. Jag är inte särskilt orolig av mig och jag vägrar att måla fan på väggen. Men det är klart att jag ändå är orolig med tanke på att en liten oro/misstanke om tumör fortfarande finns. Och dessutom utreds jag på Neurologen av en anledning. Det är inte för intet jag har alla dessa svåra neurologiska symtom som nu tillkommer. Och bara själva grejer tre hjärnröntgen på tre månader säger en del. Något är verkligen inte som det ska. Förutom ME:n och allt annat redan konstaterat såklart.

Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar:
1 Katarina
skriven :

Åh, du har det fruktansvärt tufft! (De orden räcker naturligtvis inte till). Tänker så mycket på dig och önskar så mycket att du ska få må lite bättre. Jag vill så gärna tro att dina minnesluckor och allt du beskrivit på senaste tiden beror på att din hjärna pga din extrema sömnbrist reagerar mer än tidigare. Förstår mer än väl din oro och att du också fått gjort MR flera ggr. Hoppas trots allt att din nästa MR inte ska visa på något avvikande eller konstigt. Jag har på senaste tiden sovit extremt dåligt och får stunder även här hemma då jag blir "helt borta" i huvudet och inte riktigt vet var jag är. Detta brukar jag ha när jag haft rörigt omkring mig eller gjort något uttröttande med den sista tiden kommer detta också när jag haft extremt dålig sömn. Vill inte jämföra detta med dina minnesluckor och övriga problem utan vill bara säga det för att jag inser ännu mer med tiden hur extremt sköra våra hjärnor är när sömnen blir extremt försämrad. Önskar att jag kunde förstå allt som händer i ME-hjärnan och även i våra kroppar. Håller tummarna och önskar att din kommande natts sömn med hjälp av lite starkare Imovane ska bli lite bättre. Kramar fina Hanna <333

Svar: Det är fruktansvärt tufft, Katarina. Det har du rätt i :( Ord räcker sällan till, men de kan göra stor skillnad ändå och det gör ditt stöd också! <3
Detsamma! Det önskar jag för dig med. Jag vill också tro det. För även om sömnbristen är svår och innebär ett stort lidande, både för mig och för min stackars hjärna är det relativt enkelt fixat- svaret lyder SÖMN.

Tyvärr vet jag att min nästa MR kommer visa någon form av avvikelse med tanke på att det bland annat är därför jag redan ska göra en ny. Jag har två "mörka fläckar", i ryggen/ryggmärgen vad nu det innebär, så det ska kollas upp och försöka identifieras vad det kan vara. Däremot hoppas jag att den nya MR:en inte visar på någon förändring av själva hjärnan, då främst hypofysen som än en gång ska kollas upp. Vill kunna släppa misstanke om hypofys-tumör en gång för alla!

Jag förstår att den förvirringen måste vara så jobbig för dig :( Känner så igen den känslan av att inte veta vart man är och inte ha koll. Våra stackars hjärnor som är så trötta och sköra :( Det önskar jag med! Tänk den som ändå visste vad som försegår i våra ME-sjuka hjärnor och kroppar.

Tack så mycket <3 Det hoppas jag med! Håller tummarna att vi båda två kan få lite välbehövlig sömn i natt, men eller utan mediciner som hjälp/tvång.
Kramar fina Katarina <333
Hanna Andersson

2 Bella
skriven :

Sömnbristen tror jag kan ha en stor del i det hela, faktiskt. Stor sömnbrist kan sätta hjärnan ur spel, även kroppen. Jag själv led av extrem sömnbrist ett tag då det var mycket med placeringar, eftersom jag bara forslades fram och tillbaka fann jag aldrig ron till att sova. Jag hamnade bland annat i sömnparalys då, väldigt otäckt.
Utöver sömnen, tror du att det kan vara medicinerna? Benso är ju trots allt narkotika, och även om du tar det ut medicinska aspekter så kan man ju bli hög på det. Jag tänker på det här med alkohol och hur man som påverkad kan bli väldigt aggressiv och liksom tappa omdömet.

Svar: Det tror jag också. Sömn är så viktigt, livsviktigt till och med! Så är det, inte undra på att sömnbrist kan användas som ett sätt att tortera någon. För precis så hemskt är det att lida av svår sömnbrist. Förstår att du led av svår sömnbrist då, skönt att den perioden av ditt liv är över, fina du <3

Nej, det är jag helt säker på att det inte är. Förutom just Imovane som är hyfsat ny för mig har jag ätit alla andra narkotikaklassade mediciner i flera år och ALDRIG reagerat på annat sätt än möjligtvis lite trötthet. Och så förstoppning... Men aldrig på detta sätt. Och Imovanen kan det inte heller vara. Dels för att jag inte är beroende av den utan endast tar den sporadiskt men också för att jag varit beroende av starkare mediciner än så. Imovane räknas som "halv" bezo och jag har vart beroende av och brukat den starkare formen av "ren" benzo i flera år och ALDRIG reagerat så då heller. Är tyvärr väldigt okänslig och tolerant i mig själv.

Självklart kan man bli hög av alla narkotikaklassade preparat även om de brukas ur ett medicinisk syfte. Man rår inte för hur hjärnan (och då även kroppen) reagerar. Men så är som sagt inte fallet. Har inte varit påverkad eller hög av mina Imovane nu. Jo det är ju inte ovanligt att man tappar omdömet och blir aggressiv av olika droger och alkohol, men har som sagt inte varit hög eller brukat alkohol för den delen heller, så det kan inte vara det. Tyvärr. Önskar att det var medicinernas fel, hade varit mindre komplicerat än om det varit svår sömnbrist och antagliga neurologiska fel som det är nu i mitt fall.
Hanna Andersson

3 Days by Johanna
skriven :

Känns som ett bra läkarbesök. Ta nu dina starka tabletter så du får sova, så kanske det blir lät bättre för dig, jag hoppas så för det att det beror på sömnbristen, någon gång kan det få lov och vara enkelt för dig.

Haha ja TogGear är skit bra, eller ja var, det är inte lika kul när när de bytte programledare... han från vänner är där nu, joey.... känns liksom så fel haha


Svar: Jo, det var det absolut! Är evigt tacksam att jag har en så bra vårdcentral-läkare samt min kära mamma som alltid följer med som stöd och som en fungerande hjärna. Japp, det får bli ett par starkare Imovane ikväll för nu ska här ska sovas! ;)

Verkligen men håller helt med dig! James, Jezza och Hammond ska det vara och inget annat. Joey får stanna i Vänner, det är där han är som bäst, inte i Top Gear!
Hanna Andersson

4 Heléna
skriven :

Så otroligt obehagligt att hamna i dessa perioder för dig! Personlighetsförändring och sedan inte komma ihåg vad som har hänt under flera timmar :( Jag hoppas de finner en förklaring till vad det är som händer i din kropp finaste du för så här kan du ju inte ha det! Många stora kramar världens bästa Hanna <333

Svar: Extremt obehagligt. Det hände både imorse och igår kväll/natt, som jag precis skrev ett inlägg om. Inte roligt det allra minsta. Nej, så här kan jag INTE ha det, det är ett som är säkert. Det varken vill eller orkar jag. Att bli personlighetsförändrat och sedan ha en minneslucka på flera timmar/en dag är FÖR mycket. Detta måste få en lösning NU!
Många stora kramar världens finaste bästa Helena <333
Hanna Andersson