hannaslillaliv.blogg.se

Jag heter Hanna Andersson och är 23 år gammal. Mitt liv är inte alltid det enklaste att leva. Jag lever med tre "huvud-diagnoser" som alla är svåra, kroniska sjukdomar, ME (Myalgisk encefalomyelit), EDS (Ehlers-Danlos syndrom), Fibromyalgi, diagnoser jag fått efter många års sökande efter orsak för min kropps dåliga mående. Jag har också segmentall rörelsesmärta i ryggen, sju diskbråck, refluxsjukdom samt en tarmsjukdom. Det är med andra ord ingen dans på rosor, mitt liv eller min vardag. Men jag har så mycket positivt och så mycket att vara glad över och leva för! Min egna- och två bonushundar, familj och vänner betyder allt för mig. Detta är lite om mig, min vardag och mitt lilla liv!

Jag vill ju bara få sova...

Jag hade en kort period av lite, lite bättre sömn tack vare ökning av de starkare sömntabletterna. Ökning av dos, inte tillfällen jag tog dem ska tilläggas. Men eftersom jag endast tar Imovane max en gång i veckan, ja oftast inte ens det, blir sömnen verkligen lidande. Jag sover i stort sett ingenting "av mig själv" utan kräver dessa starka sömntabletter, i en ovanligt hög dos, för att få någon sömn. Sömnen är så viktigt! Det viktigaste jag har! Utan sömn fungerar verkligen INGENTING. Det gör det förvisso inte ändå, men utan sömn blir allt flera gånger värre.

Jag är så förbannat trött på att vara valen dygn i sträck. Jag är så förbannat trött på att ligga och stirra upp i taket timma efter timma efter timma. Jag gör andningsövningar, några väldigt enkla yogaövningar (liggandes i sängen), mindgullnessövningar och meditation. Jag tar till alla knep jag kan för att kunna sova. Ändå går det inte. Då äter jag ändå en "vanlig" (icke beroendeframkallande) sömntablett i hög dos varje kväll. Men vad hjälper det?! Inte ett skit...

Visst skulle jag kunna börja ta Imovane var och varannan kväll och på så vis få mer sömn, men jag vill INTE det. Jag vill inte bli beroende av ännu ett starkt preparat och med tanke på hur tolerant jag redan är skulle ett regelbundet brukande av Imovane (så jag blir beroende och tillvänjning påbörjas) inte leda till bättre sömn mer än högst tillfälligt. Och i så fall, om jag skulle bli beroende och tolerant även mot den höga dos imovane jag tar högst tillfälligt idag, vad skulle jag då ta mig till för att få sova? Nej, det går inte. Jag kan inte ta Imovane oftare än högst sällan som jag gör idag.

Trots att sömnen är så viktig, livsviktig, är jag utan den och det finns ingen bra lösning för hur jag ska få mer och bättre sömn. Jäkla ME. Jäkla värk och jäkla alla andra hundra svåra symtom som ständigt plågar mig så och som dessutom berövar mig från sömnen också. Jag vill ju bara få sova...

 

Kära lille herr Trisse däremot, han bara sover och sover. Några sömnproblem har han aldrig upplevt. Och tur är väl det. För det är ett helvete som min lille kille inte borde få uppleva någon gång. Ingen annan heller för den delen. Jag förstår nu mer än någonsin tidigare, och då har jag haft sömnproblem hela mitt liv varav de tio senaste åren stora problem, varför sömnbrist kan användas som en form av tortyr. Kraftig sömnbrist förstör. Det är vidrigt. Framförallt i kombination med alla andra svåra symtom som sjukdomarna medför. 

Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar:
1 Jessica Högberg
skriven :

Sova är ju så viktigt... Stackars!❤

Svar: Det är extremt viktigt med sömn! <3
Hanna Andersson

2 Katarina
skriven :

Såå tufft med dina sömnproblem : ( Det blir verkligen en ond cirkel med att sjukdomssymptomen ökar efter flera nätters usel sömn. Jag känner ju tyvärr igen mig i allt (trots att jag tar insomn.tabl varje kväll). Har också provat allt det du beskriver och gör meditation m m regelbundet. Något är mer än galet i våra ME-hjärnor med de stora sömnstörningarna. Jag kan heller aldrig sova ens 1 minut under dagtid vilket omgivningen har svårt att förstå, den förmågan finns inte i min kropp och hjärna, tyvärr.
Vilka gosiga bilder på Trisse : ) Man blir mer än avundsjuk på honom och andra djur som kan sova obehindrat och lite var som helst, vilken önskedröm ; ) Hoppas att du ska kunna få till din sömn något bättre fram över. Många kramar fina Hanna <333

Svar: Det är riktigt tufft dessa sömnproblem. Denna sömnbrist är inte nådig :( Ja, det blir verkligen en ond cirkel. Jag är så ledsen att du också har det så här jävligt. Man får prova sig fram, men det är frustrerande när man tar till alla knep som finns och det ändå inte fungerar eller ens hjälper lite. Vad gör man då liksom?!
Verkligen, något är helgalet. Precis, det är som att den förmågan är borta. Fast än både hjärna och kropp är så löjligt trötta, utmattade och totalt slut.

Visst blev de bilderna mysiga <3 Jag är också så avundsjuk på alla som sover gott, både djur och människor. Fortsatte lite på sömn-temat i kvällsinlägget och skrev då just det att jag är så avis på min syster som kan somna i tid och otid och som utan problem kan sova 10-13 timmar om dygnet och sedan vakna upp pigg! Så fruktansvärt orättvist...!
Tack, detsamma önskar jag dig, finaste Katarina <333
Ps jag såg ditt mejl och har läst ungefär en tredjedel! Det går inte för fort med den här hjärnan, men det vet du ju om ;) Svar kommer alltså, men det kan ta "lite" tid! <3
Många kramar fina vän <333
Hanna Andersson