hannaslillaliv.blogg.se

Jag heter Hanna Andersson och är 23 år gammal. Mitt liv är inte alltid det enklaste att leva. Jag lever med tre "huvud-diagnoser" som alla är svåra, kroniska sjukdomar, ME (Myalgisk encefalomyelit), EDS (Ehlers-Danlos syndrom), Fibromyalgi, diagnoser jag fått efter många års sökande efter orsak för min kropps dåliga mående. Jag har också segmentall rörelsesmärta i ryggen, sju diskbråck, refluxsjukdom samt en tarmsjukdom. Det är med andra ord ingen dans på rosor, mitt liv eller min vardag. Men jag har så mycket positivt och så mycket att vara glad över och leva för! Min egna- och två bonushundar, familj och vänner betyder allt för mig. Detta är lite om mig, min vardag och mitt lilla liv!

Dumma sjukdomar som är osynliga...!

ME och Fibromyalgi är två väldigt dumma sjukdomar eftersom de är osynliga. Det är ju tyvärr så att det som inte syns väldigt ofta betraktas inte finnas. Hur fel det nu än är så är det tyvärr så. Det är de flestas uppfattning, det som inte syns det finns inte. Sjukdomar som cancer kan ju synas om man får cytostatika (cellgifter) och tappar håret och tvingas operera bort ett bröst eller ett födelsemärke eller en tumör i huvudet som lämnar stora ärr och andra spår efter sig. En sjukdom som Parkinson kan synas för att den sjuka kan drabbas av svåra ryckningar/skakningar/darrningar och ett medfött tillstånd som skador på hjärnan som påverkar rörelsen, förmågan att gå och stå mm (som till exempel CP-skador) syns oftast tydligt.

Men så finns det sjukdomar som till synds inte finns då de är helt osynliga. Det går inte att se på en människa om han/hon är drabbad eftersom "problemen"/symtomen inte syns. De sitter på insidan i form av värk, yrsel, huvudvärk, illamående, utmattning och liknande som inte syns, som inte går att identifiera om man tittar på den sjuka personen. Osynliga sjukdomar är så dumma på det sättet, så svåra. Hur ska en utomstående förstå vidden av problemen/symtomen sjukdomen ger om de inte syns? Man kan såklart berätta, försöka förklara. Men hur mycket man än förklarar och försvarar som osynligt sjuk går besvären ändå inte att SE. Och de flesta verkar vara HELT inställda och på det klara med att det som inte syns inte heller finns.

På det sättet är ME och fibromyalgi väldigt dumma sjukdomar att drabbas av. Man tvingas som ME-sjuk och fibromyalgi-sjuk kämpa lite extra i motvind just pågrund av det, att symtomen och lidandet inte syns. Inte så kul för den drabbade. Inte roligt alls, faktiskt...

En av anledningarna till att jag skaffade den hög tatueringen är just att sjukdomarna (och syndromet som EDS ju är) är osynliga. Men i form av färgat bläck på min kropp blir de synliga, åtminstone på ett sätt. En annan anledning är att denna tatuering kan dra uppmärksamhet till sig och då kan jag förklara och berätta om vad ME, fibromyalgi och EDS är för något. Tatueringen är i form av ett så kallat "awareness ribbon" (ett sånt band som rosa bandet, bröstcancer representerar. Blå står för ME, lila står för fibromyalgi och det zebramönstrade står för EDS. Vill tillägga att designen av tatueringen ocg färgläggningen är helt min egen! 💙💜❤️ 

Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar:
1 Bella
skriven :

Det är ju samma med vissa diagnoser, till exempel min diagnos Aspergers. Men jag tycker faktiskt att det är positivt, i det stora hela! Ur vissa aspekter så är det helt klart negativt, men jag föredrar ändå en osynlig sjukdom framför en synlig.

Svar: Ja, så är det! Jag tror att det är att föredra en sjukdom/ett syndrom som är osynligt så länge det går att leva hyfsat normalt med de svårigheter och symtom som finns. Men ME som för mig gör mig väldigt dålig och helt sängliggande är det definitivt en nackdel att jag ser frisk ut. Då blir förståelsen mycket sämre för mig och min situation.
Hanna Andersson

2 Netti Starby
skriven :

Usch vad jobbigt du har det med din sjukdom som inte syns på utsidan! <3 Kramis

Svar: Ja, det är jobbigt :( kram <3
Hanna Andersson