hannaslillaliv.blogg.se

Jag heter Hanna Andersson och är 27 år gammal. Mitt liv är inte alltid det enklaste att leva. Jag lever med tre "huvud-diagnoser" som alla är svåra, kroniska sjukdomar, ME (Myalgisk encefalomyelit), EDS (Ehlers-Danlos syndrom), Fibromyalgi, diagnoser jag fått efter många års sökande efter orsak för min kropps dåliga mående. Jag har också segmentall rörelsesmärta i ryggen, sju diskbråck, en svår refluxsjukdom samt en tarmsjukdom. Det är med andra ord ingen dans på rosor, mitt liv eller min vardag. Men jag har så mycket positivt och så mycket att vara glad över och leva för! Min egna- och två bonushundar, familj och vänner betyder allt för mig. Detta är lite om mig, min vardag och mitt lilla liv!

Mejl till Socialstyrelsen, partierna samt till två ministrar för att uppmärksamma ME

Igår satt jag vid datorn ett tag och skrev ett lång mejl. Själva skrivandet tog inte så lång tid eller energi, jag är så oerhört tacksam att min kära hjärna fortfarande kan skriva och få ihop meningar utan att det tar alldeles för mycket energi. Det som tog mest energi av mig igår var att leta upp alla mejladresser och just själva mejlandet. Men jag ville gärna skriva till några olika personer, förhoppningsvis läser någon. Jag skickade följande mejl för att beskriva min och många andra ME- sjukas situation. Kanske gör det någon liten, liten skillnad. Kanske inte. Men det är oavsett värt den energin jag la på författandet och skickandet av detta mejl. Om inte annat kanske de som läser mejlet får upp ögonen för ME- denna svåra neuroligska sjukdom, som finns, i allra högsta grad.

Detta är mejlet jag skickade till Socialstyrelsen, Sveriges partier som sitter i riksdagen samt till två ministrar.

Mitt namn är Hanna Andersson. Jag är 22 år gammal och kroniskt, svårt sjuk. Jag skriver hit till Sveriges politiska partier, samt till Socialförsäkringsministern och Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern för att jag vill uppmärksamma hur jag som svårt sjuk i en osynlig sjukdom behandlas av svenska sjukvården. Jag hoppas att jag blir tagen på allvar och att jag får ett svar från någon som är i position att kunna göra skillnad för mig och alla andra sjuka.

Jag lider av en neurologisk sjukdom som heter ME (Myalgisk encefalomyelit). Det är en svår sjukdom med en rad handikappande symtom. Vi är ungefär 40 000 svenskar som har den här sjukdomen. Trots det är kunskapen väldigt, väldigt dålig och vi blir ofta mycket dåligt behandlade i vården då vi blir misstrodda och inte får den hjälp vi behöver och förtjänar. 

ME är en kronisk sjukdom som inte har en känd orsak och inte heller någon behandling eller botemedel. Det finns några symtomlindrande behandlingar som kan hjälpa, men då läkare har väldigt dålig kunskap får alldeles för få personer chansen att bli bättre trots att möjligheten finns.

ME är godkänd av WHO som en neurologisk sjukdom och har diagnoskoden G93.3. Trots att WHO erkänner denna svåra sjukdom är det långt från alla läkare i Sverige som erkänner att sjukdomen faktiskt finns. Jag tycker det är helt bedrövligt att det får gå till så, att man som läkare får lov att strida mot det som WHO beslutat om och fortsätta stoppa huvudet i sanden och låtsas om att denna svåra sjukdom inte finns. Hur kan det å lov att vara så?

Jag själv blir ständigt kallad lat av vårdpersonalen eftersom jag inte kan träna. Men har man ME kan man inte träna. Man har mycket begränsat med energi och det går inte att träna sig frisk eller öka sin fysiska kapacitet, tvärt om så blir man ännu sjukare av att träna. På grund av felaktiga råd som okunniga läkare ger till ME-sjuka att de måste sluta vara lata och komma igång med träning är många mycket sjukare än de hade behövt vara.

Enligt information jag funnit på Socialstyrelsens hemsida står det följande:

G93.3 Trötthetssyndrom efter virusinfektion Benign myalgisk encefalomyelit Innefattar: Kroniskt trötthetssyndrom 

Jag tycker det är mycket beklagligt att det står Kroniskt trötthetssyndrom eftersom detta namn inte längre används plus att detta namn på sjukdomen ger en väldigt orättvis bild av vad sjukdomen innebär för oss som är drabbade. Vi är inte "bara lite trötta". Det är en neurologisk sjukdom vi talar om, en svår sådan som berövat tusentals människor från sina liv här i Sverige och miljontals världen över.  

Jag skulle önska att informationen till läkare och övrig vårdpersonal blev mycket bättre då den idag är så gott som obefintlig. Det finns ett fåtal specialistkliniker som har  kunskap om ME, men väntetiden är lång och oftast får man bara diagnos på dessa klinker, sedan lämnas ansvaret för patienten över till vårdcentralen där kunskapen allt som oftast är mycket bristfällig. På läkarlinjen och sjuksköterskeprogrammet får man lära sig om neurologiska sjukdomar såsom MS och Parkinson, men vart finns informationen om ME?

ME finns i olika svårighetsgrader, vissa sjuka kan arbeta och ha ett någorlunda normalt liv, medan andra är bundna till hemmet och andra helt sängliggande. Jag är en av dem som är helt sängliggande. Jag kommer endast hemifrån med hjälp från min familj och i rullstol. Trots att jag lever mitt liv i mitt mörka sovrum och med svåra smärtor och massor med andra svåra symtom måste min familj och jag kämpa för att jag ska bli trodd av vården och få den hjälp och det bemötande jag förtjänar.

Då det nästan inte forskas alls i Sverige om ME är mitt hopp om en bättre framtid att något annat land i världen kan finna en lösning, ett botemedel, på ME-gåtan. Jag är 22 år och har varit sjuk i ME i minst tio år varav de tre senaste åren har jag varit svårt sjuk. Jag hoppas att jag en dag kan få börja leva mitt liv, som frisk.

ME är en fruktansvärd sjukdom att drabbas av, både för den sjuka själv men också för dennas omgivning. Jag är helt beroende av min familjs hjälp för att klara vardagen, ja rent av för att överleva. Jag kan inte laga min egen mat, vissa dagar kan jag inte ens äta själv.

Förutom att svenska sjukvården inte tror att ME existerar är uppfattningen den samma hos Försäkringskassan. Det innebär att även många svårt sjuka ME-patienter bedöms kunna arbeta 100 % och blir nekade sjukersättning trots att de knappt kan stå på sina ben. Det tycker jag är sorgligt. Jag har "tur" som blivit beviljad sjukersättning (aktivitetsersättning då jag är under 29 år) men enligt EU´s regler för vart fattigdomsgränsen går är jag fattig. Jag bor hemma och har i nuläget inte så stora omkostnader, men hur jag ska kunna flytta hemifrån och klara en hyra är ett stort frågetecken och en stor källa till oro för mig. Och då känner jag mig ändå lyckligt lottad som blivit beviljad sjukersättning de tre senaste åren. Ska det få gå till så här i Sverige?  

Jag önskar av hela mitt hjärta att vi ME-sjuka börjar bli tagna på allvar NU. Att vi får mötas av kunskap och empati och inte okunskap och misstro. Jag ber dig som läser detta att bifoga mitt mejl till kollegor/chefer, vem som helst med inflytande och bestämmanderätt. Ju fler som får information om och får upp ögonen för denna svåra sjukdom desto bättre. Låt inte oss ME-sjuka lida i tystnad längre och bli misshandlade av svenska sjukvården.

Tacksam för svar.

Hanna, 22 år, mycket svårt sjuk i ME

Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar:
1 Lina
skriven :

Älskade Hanna! Du skriver fantastiskt bra och jag hoppas av hela mitt hjärta att det du skriver kommer nå fram till de som läser de så att kunskapen sprids och att det i längden händer något för att förändra situationen.
Du är stark och du förtjänar ett liv som innebär så mycket mer än det gör nu. Jag kan bara hoppas att det finns någon rättvisa och att din tid kommer.
Älskar dig mest❤️
Din syster

Svar: Älskade Linis! Tack så mycket, det gör mig glad att du tycker det! Jag hoppas också att det kan bli förändring, så snart som möjligt. Tack, älskling. Vi får kämpa vidare och hoppas på det bästa för mig och alla andra ME-sjuka.
Älskar dig mest <3
Hanna Andersson

2 Nilla
skriven :

Heja dig 💖

Svar: Tack snälla ❤️
Hanna Andersson

3 ME alltidvila
skriven :

Jag orkar inte läsa all din text men vad bra gjort av dig tycker jag, hoppas du kommer få någon respons! Hejja Hejja <3

Svar: Det blev en ganska lång text! Kom in i ett skriv-flow! ;) Tack, jag har redan fått respons på andra håll, bl a har GP gjort en artikel och intervjuat mig och RME har delat artikeln på sin hemsida! 💙 Tack <3
Hanna Andersson

4 Lisbeth
skriven :

Fina Hanna!
Väldigt bra skrivet, glad att du orkade får ihop det!
Ni som har ME får verkligen kämpa, och precis som din familj hjälper dig, måste jag hjälpa min dotter med väldigt mycket. Det som borde fungera, kontakt med vård, hemtjänst och FK tar fruktansvärt mycket tid och energi från både sjuka och anhöriga. Tid och energi som borde läggas på att må så bra som möjligt.
Det är helt tokigt att det fungerar så dåligt. Att man som anhörig ska behöva följa med på läkartider och möten för att ni ska bli trodda. Och att man måste vara beroende av anhöriga för att klara basbehoven i ekonomin - förnedringen att behöva be om pengar till mat och mediciner av sin mamma när man är 26 är hemsk.
Jag hoppas av hela mitt hjärta att er situation snart blir bättre!
Kramar
Lisbeth

Svar: Tack så hemskt mycket för din fina kommentar, snälla Lisbeth! Själva skrivandet var inte så ansträngande, kom in i ett skriv-flow så det flöt på! ;) Sen att leta efter mejladresser och själva mejlandet var värre.
Vi är lyckligt lottade, din dotter och jag, som har så fina familjer som stöttar. Det är inte alla som har den turen. Ja, det är så mycket som skulle kunna förbättras och jag är övertygad om att systemen och sättet vi sjuka behandlas på gör oss ännu sjukare eftersom det tar så hemskt mycket energi att hela tiden kämpa och fightas för sin rätt till hjälp.
Ja, det är helt galet. Jag har alltid med mig min mamma, dels för att jag inte orkar köra bil själv och behöver bli körd i rullstolen men också för att hon ska "försvara" mig. Sjukt att det ska behöva vara så.
Just nu klarar jag mig ekonomiskt då jag fortfarande bor hemma, men hur jag ska klara mig när jag flyttar hemifrån- pengar till hyra och mat mm- är en stor oro hos mig. Men även där har jag tur som har föräldrar med bra jobb som hjälper mig. Men ändå galet att man ska behöva ha föräldrar som hjälper till även ekonomiskt. Vad är det för värdigt liv?!
Tack, det hoppas verkligen jag med! Av hela mitt hjärta.
Kramar Hanna
Hanna Andersson

5 Daniel
skriven :

Tack för att du är så modig ❤ själv ME sjuk och vet vad du kämpar med. Tack!!

Svar: Tack för din fina kommentar! Tråkigt att du också är ME-sjuk. Jäkla skit-sjukdom vi drabbats av :( Tack själv!
Hanna Andersson

6 Katarina
skriven :

Så bra skrivet! Varmt tack för att du så bra belyst vår sjukdom💜

Svar: Tack så mycket! 💙
Hanna Andersson

7 Sara
skriven :

Så bra gjort av dig!
Tack och jag hoppas att någon tar det till sig och för det vidare! Har själv ME och fibro, dock inte så svårt som du verkar ha det. Är som "tur" är förtidspensionerad sedan några år, fast det heter inte så, har bara glömt det andra ordet, så slipper bråka med FK. Blev 40 i helgen och borde ha många pigga år framför mig men tyvärr är det svårt att se dem. Men hoppet lever kvar!


Svar: Tack så mycket! Jag hoppas också att det för något gott med sig. Jobbigt att du också har ME och fibro, om än lättare varianter än jag har. Jag har också "tur" som är sjukpensionär, som det kallades förr. Så jag slipper också bråka med FK vilket såklart är skönt, även om det känns hemskt att vara så ung (22 år) och vara sjukpensionär. Hoppet lever kvar hos mig med, men det är inte så stort längre, tyvärr.
Hanna Andersson

8 Pernilla
skriven :

Hej Hanna!

Det är så hemskt att läsa om hur illa bemöt du blir! Jag själv lider också av en osynlig sjukdom som ingen verkar vilja ta på allvar. Jag driver en sida som heter Lungan i stormen där jag erbjuder kamratstöd och inspiration för folk som lider av kroniska sjukdomar. Målet är också att öka förståelsen för oss kroniskt och osynligt sjuka hos omvärlden. Jag skulle jättegärna publicera ditt brev till politikerna på Lungan i stormen och hjälpa att sprida ordet om ME. Om det bara är okej för dig? Du kan lätt komma i kontakt med mig via länken till min hemsida eller söka upp lungan i stormen på facebook.
Styrkekramar till dig och din familj! :)

Svar: Hej Pernilla!
Det är väl det som är problemet när man lider av en osynlig sjukdom. Det som inte syns finns inte! Så bra att du skriver och erbjudet stöd till kroniskt sjuka personer. Du får hemskt gärna publicera mitt brev i din blogg, ta gärna med min bloggadress eller länk till bloggen då! Kramar :)
Hanna Andersson

9 Anonym
skriven :

Hej
Mycket bra skrivet. Jag har också me/cfs. Har liksom du försökt påverka politikerna. Skrivit till Annika Strandhäll.
Tack me/cfssyster!
/Kristina

Svar: Hej! Tack så mycket. Tråkigt att du också har ME. Tack själv! Kram
Hanna Andersson