hannaslillaliv.blogg.se

Jag heter Hanna Andersson och är 23 år gammal. Mitt liv är inte alltid det enklaste att leva. Jag lever med tre "huvud-diagnoser" som alla är svåra, kroniska sjukdomar, ME (Myalgisk encefalomyelit), EDS (Ehlers-Danlos syndrom), Fibromyalgi, diagnoser jag fått efter många års sökande efter orsak för min kropps dåliga mående. Jag har också segmentall rörelsesmärta i ryggen, sju diskbråck, refluxsjukdom samt en tarmsjukdom. Det är med andra ord ingen dans på rosor, mitt liv eller min vardag. Men jag har så mycket positivt och så mycket att vara glad över och leva för! Min egna- och två bonushundar, familj och vänner betyder allt för mig. Detta är lite om mig, min vardag och mitt lilla liv!

Diagnos: svårare fall av Follikuliter- hårsäcksinflammation

Imorse var alltså mamma och jag på hudmottagningen på Sahlgrenska och träffade en snäll och bra läkare. Jag berättade om händelseförloppet, hur mina utslag på ryggen började, att de spridit sig samt om vilken behandling jag genomgått. Hon tittade på min rygg med en stark lampa riktad mot mig, det kändes som att jag satt bredvid solen, jösses så varmt och skönt det var, och ett förstoringsglas. När hon kikat på mig gick hon iväg för att hämta en kollega som också skulle titta på mig. Den andra läkaren tittade på mina utslag och sedan gick hon igenom hela min kropp och tittade på mina leverfläckar. I och med Linas malignt melanom ville vi undersöka mig med och se så inte jag också går runt med en leverfläck som ser misstänksam ut. Men, glada nyheter, mina leverfläckar ser inte misstänkta ut, någon av dem!

Läkarna lämnade mig och mamma och gick till ett annat rum för att prata om min rygg, undrar om jag var så svår att ställa diagnos på?! När läkaren (den första) kom tillbaka sa hon att jag är drabbad av något som heter Follikuliter, alltså hårsäcksinflammationer. Det är vanligt att få det, men då brukar det endast bli ett fåtal hårsäckar som blir inflammerade. Men har man ett nedsatt allmäntillstånd (som ju jag har) kan huden angripas av en obalans i form av svamp som i sin tur orsakar dessa inflammationer i öppningen till hårsäckarna. Blir reaktionen så kraftig som min blivit kliar det extremt och kroppen behöver hjälp att ta hand om inflammationerna, de går inte över av sig själv som ett fåtal av dessa inflammationer gör.

Så det är alltså ingen allergisk reaktion jag fått. Anledningen till att jag, och de läkare jag träffade innan idag, trodde det var för att jag började med ett naturläkemedel några dagar innan utslagen uppstod. Så när jag sökte på jourcentralen och sedan på vårdcentralen för min "allergiska reaktion" skrev de ut mängder med Betapred, en kraftigt verkande kortison, allergimediciner och salvor med kortison och sterioder. Men jag hade kunnat äta och smort ihjäl mig med dessa preparat utan bättring eftersom att det inte var en allergisk reaktion som var felet med mig.

Jag måste säga att jag tycker det är väldigt dåligt av den läkaren på vårdcentralen att ordinera hela FYRA stycken kurer med Betapred och en stark salva som används vid bland annat psoriasis. Borde han inte stannat upp och funderat efter två kurer med Betapred? Om två kurer Betapred inte tar den "allergiska reaktionen" lär då två kurer till göra det? Nej, är svaret. Så nu har jag ätit massa kortison i onödan och fått svamp i munnen på grund av det...! Svampen i munnen behandlas med antibiotika i sex veckor. Så mycket läkemedel helt i onödan.

Vad som också är tråkigt är att kortison kan förförra Follikuliterna, hårsäcksinflammationen och likaså antibiotika som jag nu tar för att bli av med munsvampen. En enda stor röra är vad det är! Det är läkarens ansvar att utreda, följa upp behandling och tänka nytt och utreda lite till om den första behandlingen inte fungerar. Tyvärr fungerade det inte alls denna gång. Och det är som alltid jag, som patient, som blir lidande. Det är klart att både mamma och jag tänkte att något var fel, att om det nu var allergisk jag var så borde Betapreden och alla allergimediciner göra mig bra. Men läkarens rekommendationer (att fortsätta behandla) väger tungt och jag är inte ett skolboks-exempel på långa vägar. Vad visste vi?

Nu är det slut med alla allergimediciner, förutom de jag tar mot födoämnesallergi. Istället ska jag börja med en annan salva (hur många finns det egentligen?!) som ska ta död på dessa svampar i huden så inflammationen i hårsäckarna kan få chans att läka ut. Det är inte alls ovanligt att drabbas av hårsäcksinflammation, det gör vi alla rätt som det är. Men att det sprider sig och får fäste på det viset som blev med mig är inte lika vanligt. Och det är klart att all Betapred och kortisonsalva som skulle vara den behandling som skulle göra mig bra bidragit till det.

Men nu är det bara att ta nya tag. Börja med den nya salvan och hålla tummarna att jag blir bra på några veckor och inte får tillbaka detta igen. Trots den enorma ansträngning ett läkarbesök är för mig och den frustration all onödig behandling innebär är jag ändå väldigt glad. Jag blev väl bemött. Jag fick en diagnos, vilket unte alltid är säkert för mig med så extremt många symtom som kan bero på allt mellan himmel och jord och dessutom hänga ihop med och orsakas av mina redan konstaterade sjukdomar. Jag fick inte bara en diagnos den går att behandla! Det händer inte allt för ofta, det heller. Det känns mer som regel än undantag att jag drabbas av sjukdom efter sjukdom, alla kroniska utan varken behandling eller botemedel. Nu ska jag bli fri från mina miljoner kliande utslag på ryggen, axlarna, halsen och ansiktet med hjälp av en salva. En SALVA, hur fantastiskt är inte det?!

Bild på framsidan av en informationsbroschyrer jag fick med mig! 

Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar:
1 Anonym
skriven :

Skönt att du fått hjälp, primärvården är ju inte det bästa, mycket dåliga erfarenheter tyvärr... kram Johanna

Svar: Väldigt skönt! Nej, jag har många dåliga erfarenheter av primärvården (och annan vård), men även bra erfarenheter. Detta läggs dock till den dåliga erfarenheten vårdcentralen skötte inte detta bra! Kram
Hanna Andersson

2 Heléna
skriven :

JAAAA!!!!!! Äntligen något som är positivt!!! Hoppas salvan får bort utslagen fortare än kvickt nu!!! Många stora kramar världens finaste Hanna <333

Svar: EXAKT så känner jag med! Nu jäklar ska utslagen bort! En gång för alla! Många stora kramar världens finaste Helena <333
Hanna Andersson

3 Netti Starby
skriven :

Vad skönt att du vet nu vad allt beror på och hoppas utslagen försvinner snabb! <3 Kramis

Svar: Verkligen skönt! Var på tiden att jag fick en diagnos och vettig behandling nu! Tack :) Kram
Hanna Andersson