hannaslillaliv.blogg.se

Jag heter Hanna Andersson och Àr 27 Är gammal. Mitt liv Àr inte alltid det enklaste att leva. Jag lever med tre "huvud-diagnoser" som alla Àr svÄra, kroniska sjukdomar, ME (Myalgisk encefalomyelit), EDS (Ehlers-Danlos syndrom), Fibromyalgi, diagnoser jag fÄtt efter mÄnga Ärs sökande efter orsak för min kropps dÄliga mÄende. Jag har ocksÄ segmentall rörelsesmÀrta i ryggen, sju diskbrÄck, en svÄr refluxsjukdom samt en tarmsjukdom. Det Àr med andra ord ingen dans pÄ rosor, mitt liv eller min vardag. Men jag har sÄ mycket positivt och sÄ mycket att vara glad över och leva för! Min egna- och tvÄ bonushundar, familj och vÀnner betyder allt för mig. Detta Àr lite om mig, min vardag och mitt lilla liv!

Dumma rygg-helvete... 😔

Jag har alltid haft mycket ont och mÄnga problem med min rygg. Jag Àr född med EDS och skolios (pÄ grund av EDS:en) och det har gett mig bekymmer sedan barnsben. I takt med att kroppen kraschade mer och mer hÀngde ryggen med i fallet. Det Àr svÄrt att veta exakt, eftersom mitt insjuknande skedde successivt, men jag blev sjuk i ME och fibromyalgi runt 2010. Och efter en mycket svÄr och komplicerad operation (som satte mig totalt ur spel), samt studenten 2013 blev jag mycket, mycket försÀmrad. Det var i den vevan min kropp la av i stort sett helt och min hjÀrna likasÄ. Och sedan har jag blivit lÄngsamt (eller ganska snabbt) sÀmre och sÀmre till den punkt jag nu befinner mig pÄ.

Jag började fÄ Ànnu kraftigare ryggbesvÀr för ungefÀr ett och ett halvt Är sedan. Inga vÀrktabletter hjÀlpte lÀngre, jag kunde varken sitta, ligga eller stÄ mer Àn korta stunder i taget utan att fÄ fruktansvÀrt ont. StrÄlningarna ner i benen blev mer eller mindre konstanta och domningarna, stickningarna av ben och rygg likasÄ. Det beror antagligen pÄ att jag drabbades av fyra diskbrÄck vid den tidpunkten. DiskbrÄck brukar normalt sett lÀka ut inom sex mÄnader, men eftersom jag har EDS, ME och fibromyalgi (och Àven segmentell rörelsesmÀrta i ryggen) Àr jag inget "normalt fall". Och eftersom jag inte kan trÀna, vilket Àr bra att göra vid diskbrÄck (och fibromyalgi och EDS i rimlig mÀngd och pÄ rÀtt sÀtt) lÀr mina diskbrÄck vara hÀr för att stanna.

Operation Àr inte heller möjligt av flera olika orsaker. Dels opererar man inte diskbrÄck i samma utstrÀckning nu för tiden som man gjorde förr. Sedan Àr en operation alltid mer riskfylld nÀr man har bÄde EDS och ME (Àven om det inte Àr ett sjÀl till att inte operera om det skulle kunna hjÀlpa). Den största orsaken till varför en operation inte Àr en lösning för mig Àr att efter en diskbrocks-operation mÄste man komma igÄng med rehab och trÀna och vara aktiv. Och det kan jag ju sjÀlvklart inte, av den enkla/svÄra anledningen att jag Àr svÄrt sjuk i ME.

SÄ jag fÄr vÀl ligga hÀr med mina diskbrÄck och lÀra mig hantera dem pÄ samma sÀtt som jag tvingas hantera mina sjukdomar och alla hundra svÄra besvÀr de ger mig. Men smÀrtorna Àr stundtals outhÀrdliga. Det hÀnder flera gÄnger varje dag att jag mÄste bita mig hÄrt i lÀppen för att inte brista ut i grÄt för att jag har sÄ fruktansvÀrt, helvetiskt ont. DiskbrÄcken Àr pÄ nÄgot sÀtt pricken över i:t. De gör att jag nÀstan inte kan följa med i rullstolen eftersom jag inte kan sitta ner mer Àn nÄgra minuter i taget. De gör att jag tvingas testa ett smÀrtplÄster som Àr mycket starkt, med mÄnga biverkningar och som dessutom Àr starkt beroendeframkallande. De gör att jag minst en gÄng om dagen kÀnner för att ge upp. Det blir liksom lite vÀl mycket med allt. Och att leva med smÀrta av den hÀr graden, av den hÀr styrkan och svÄrigheten, Àr nog nÄgot av det vÀrsta man kan utsÀttas för. Jag Àr mycket van och jag Àr mycket tÄlig, men min rygg Àr ett rent helvete som jag vill göra mig av med. Byta bort, byta ut och aldrig mer se eller kÀnna. SÄ hemskt Àr det.

Namn:
Kom ihÄg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar:
1 N
skriven :

Vet en med ME som fĂ„tt/fĂ„r laserbehandling för diskbĂ„ock med bra resultat. Är sjukgymnasten pĂ„ hens vĂ„rdcentral som ger behandlingen.

Hoppas du pÄ ett eller annat sÀtt blir av med smÀrtan... Ont i nacke/rygg tycker jag Àr den jobbigaste smÀrtan. Verkligen HELA kroppen blir ju extremt pÄverkad :(

Svar: JasÄ? Det lÄter intressant. FÄr lÀsa pÄ och kolla lite pÄ det. Alla mÀjliga vÀgar borde undersökas.
Att jag blir av med smÀrtan helt Àr mycket otroligt med tanke pÄ mina sjuldomar, men det finns definitivt utrymme för förbÀttring! Det Àr hemskt. Jag lider verkligen och förstÄr att du oxÄ gör det! :( Det Àr klart. Heka kroppen dras ner nÀr nÄgot krÄnglar extra mycket :(
Kram
Hanna Andersson

2 Heléna
skriven :

Hoppas forskningen snabbar pÄ lite sÄ nÄgon kan komma pÄ nÄgot sÀtt att hjÀlpa dig sÄ du slipper ha sÄdan vÀrk överallt hela tiden - sÄ orÀttvist :( MÄnga stora kramar till dig finaste Hanna <333

Svar: Jag hoppas oxÄ det! Men det kÀnns tyvÀrr inte alltför hoppfullt. Jag Àr sjuk i "fel" sjukdomar. Det Àr verkligen hemskt. Och orÀttvist. MÄnga stora kramar tillbaka, bÀsta Helena <333
Hanna Andersson

3 Hanna
skriven :

Fy, det lÄter verkligen hemskt!

Svar: Det Àr hemskt, det Àr det verkligen :(
Hanna Andersson